Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Protest masiv în Rusia contra politicii lui Putin

protest-masiv-rusia-contra-politicii-lui-putin.jpg

Proteste în Rusia (Foto: Reuters/Denis Sinyakov)

Chiar de ziua naţională a Rusiei, mii de oameni protestează marţi la Moscova contra regimului Vladimir Putin şi a practicilor acestuia de reprimare a Opoziţiei. Ruşii au scandat pe străzile Capitalei "Rusia va fi liberă". Liberă… de Vladimir Putin. Liderii Opoziţiei nu s-au putut alătura manifestaţiei, mulţi dintre ei fiind chemaţi la interogatorii.

Opozanţii, în frunte cu bloggerul Aleksei Navalnîi, reprezentanţii Frontului de stânga şi ai mişcării Solidarnosti au elaborat un manifest, care urmează să fie adoptat marţi. Protestatarii cer demisia preşedintelui Vladimir Putin, pe care îl consideră "simbol al sistemului" şi mai cer un nou proiect de lege privind organizarea alegerilor parlamentare, care să asigure un scrutin corect.

Liderul de stânga Serghei Udalţov a ales să nu dea curs cererii Poliţiei de a veni la interogatoriu şi a mers la protest. El a condus un grup de oameni care agitau steaguri roşii şi strigau "La închisoare cu Putin! Toată puterea, dată înapoi poporului!". Potrivit unui parlamentar al Opoziţiei, Ilia Ponomariov, circa 70 de mii de oameni au participat la manifestaţie. În schimb, peste 12.000 de membri ai forţelor de ordine au fost mobilizaţi, pentru a ţine piept protestatarilor.

 

Tactici în stil sovietic

 

La putere din 2000, fie ca preşedinte, fie ca premier, Vladimir Putin a mai câştigat în luna mai încă un mandat de şase ani la Kremlin. Iar dacă anii trecuţi a părut că tolerează într-o oarecare măsură protestele la adresa politicii sale, recent, liderul de la Kremlin a dat semnalul că va avea o abordare mai dură în viitor. Vinerea trecută, Putin a semnat legea care înăspreşte amenzile pentru cei care perturbă ordinea publică la demonstraţii.

Analiştii şi activiştii pentru drepturile omului au criticat legea, dar şi alte tactici în stil sovietic de intimidare a Opoziţiei. Poliţia a percheziţionat luni casele liderilor Opoziţiei şi a confiscat CD-uri, fotografii şi alte materiale. La percheziţie au participat chiar trupele speciale OMON, înarmate cu mitraliere. Marţi, înaintea manifestaţiei, mai multe site-uri ale Opoziţiei-Ecoul Moscovei, cel al ziarului Novaia Gazeta şi site-ul televiziunii Dojd-erau inaccesibile, probabil supuse unui atac sistematic. Atacurile asupra site-urilor critice la adresa Kremlinului şi a blogurilor Opoziţiei sunt frecvente în Rusia.