Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Proteste ale magistraţilor bulgari, la Sofia

bulgaria-palatul-justitiei.jpg

Palatul Justiţiei din Sofia

Concedierea, printr-o decizie disciplinară a Consiliului suprem de justiție din Bulgaria, a președintei Uniunii judecătorilor Miroslava Todorova a scos vineri în stradă căteva sute de judecători și avocati în cadrul unui protest fără precedent. Magistrații au cerut reconsiderarea deciziei disciplinare pe care au calificat-o drept execuție a unei comenzi politice. Cea de a doua cerere este legată de demisia tuturor membrilor al Consiliului suprem.

Judecătorii puși în rolul de protestatari au declarat că nu vâd motive întemeiate pentru aceasta decizie în afară de faptul că președinta Uniunii judecătorilor l-a dat în judecată pentru calomnie pe atotputernicul viceprim-ministru și ministru de interne Țvetan Țvetanov, considerat a fi cardinalul cenușiu al acest consiliu.

Miroslava Todorova a declarat că decizia de a fi concediată este un abuz de stat.

Președintele Rosen Plevneliev și-a exprimat îngrijorarea în legătura cu acțiunea de protest. Opinia sa este că decizia Consiliului suprem pune multe întrebări și poate reflecta asupră așteptatului raport de țară a Comisiei europene. El a recomandat aplicarea unor proceduri mai transparente la formarea viitorului consiliu suprem.

Ex-comisarul european Meglena Kuneva, președinta noului partid „Bulgaria a cetățenilor” care a urcat în locul trei în sondaje, a declarat că concedierea judecătoarei reprezintă execuția unui ordin politic dat de către premierul Borisov și vicepremierul Țvetanov. Cei doi încearcă de trei ani subordonarea justiției astfel încât ea să devină un instrument pentru realizarea intereselor lor politice și economice.

Kuneva a mai spus că ultima vizită a lui Borisov la Bruxelles reprezintă o încercare puerilă de a fi convinși Manuel Barroso și Herman von Rompui de a interveni în favoarea unei redactări mai blânde a raportului de monitorizare.

Din Comitetul Helzinki Bulgaria au amintit că Todorova a fost aleasă Omul anului 2011 pentru contribuția sa la reformarea sistemului juridic.

51 de magistrați din curtea supremă de justiție au declarat că încercarea de a fi scoasă din rândul magistraților Miroslava Todorova este o răfuială în stil mafiot și o reacție la poziția civică a acesteia. O declarație de sprijin a fost semnată de întreaga conducere a Uniunii judecătorilor fără d-na Todorova care rămâne în continuare președinta organizației.

Premierul Borisov a calificat decizia Consiliului suprem anunțată în ajunul raportului de monitorizare drept provocare împotrivă guvernului, care deservește interesele altor forțe politice.