Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Proteste pe fondul summit-ului nuclear de la Seul

proteste-fondul-summit-ului-nuclear-seul.jpg

Preşedintele sud-coreean, Lee Myung-bak şi omologul american, Barack Obama (Foto: Reuters/Yuriko Nakao)

La summit-ul de la Seul, activiştii au protestat, cerând închiderea centralelor nucleare. Zeci de persoane, cu măşti ale liderilor lumii pe faţă, au imitat o reuniune pe străzile din capitala Coreii de Sud.

Expertul în energie şi mediu din cadrul Academiei Române, Ionuţ Purica, spune la RFI că este nevoie de o discuţie despre impactul energiei nucleare asupra mediului.

"Este foarte clar că apar o serie de elemente de creştere în perspectivă a numărului de centrale nucleare, care nu emit gaze cu efect de seră, deci au o tehnologie din punctul acesta de vedere prietenoasă cu mediul. În anumite zone din lume, cum ar fi şi Uniunea Europeană, este nevoie de nişte politici de reducere efectivă a emisiilor şi impactului acestora asupra mediului. Trebuie cumva, s-a ajuns aici ca un soi de efect de saturaţie în privinţa apariţiei problemelor care ţin de siguranţa nucelară. S-a ajuns la un moment în care probabil la Seul se va cădea de acord asupra unui plan de acţiune, care să pornească şi să vadă securitatea nucleară în mod integrat", afirmă Ionuţ Purica.

Reamintim, marţi esta a doua azi a summit-ului privind energia nucleară de la Seul. Au fost invitate 15 state, printre care şi România.

Bucureştiul consideră că atingerea obiectivului unei lumi fără arme nucleare trebuie corelată cu politica nucleară a NATO, a declarat preşedintele Traian Băsescu, la Seul. "În calitate de stat membru al NATO, România consideră că atingerea obiectivului vizionar al unei lumi fără arme nucleare, conform spiritului Tratatul de Neproliferare a Armelor Nucleare şi declaraţiilor preşedintelui Obama, trebuie corelată cu politica nucleară a NATO, potrivit căreia Alianţa va trebui să-şi menţină capacităţile nucleare, atât timp cât vor exista arme de acest tip, aceasta reprezentând o garanţie suplimentară a asigurării securităţii tuturor statelor membre ale Alianţei", a susţinut preşedintele.

Ionuţ Purica, intervievat de Liliana Simionescu, despre summit-ul nuclear de la Seul