Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Proteste în Siria, Yemen şi Iordania

siria.jpg

Proteste violente în Siria.RFI

 Începute în Tunisia si Egipt, unde protestele au dus la înlăturarea de la putere a preşedinţilor,  demonstraţii anti-guvernamentale au loc în tot mai multe ţări din Orient. Mitinguri ample şi ciocniri au avut loc în Yemen, Siria şi Iordania . În Siria, martorii relatează că cel puţin 15 persoane au fost ucise după ce forţele de ordine au început să tragă în protestatari în mai multe oraşe ale ţării.

Zeci de mii de persoane au participat vineri la un miting fără precedent în capitala Yemenului, cerând demisia preşedintelui Ali Abdulah Saleh – aflat la putere de peste 30 de ani. În urmă cu o săptămână, la un miting similar, armata a deschis focul şi a ucis 50 de oameni. Organizaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului Amnesty International a avertizat autorităţile cu privire la folosirea armelor.

Tot vineri, a avut loc în capitala Sanaa şi o demonstraţie a susţinătorilor preşedintelui. Abdulah Saleh s-a adresat simpatizanţilor spunându-le că e gata să predea puterea, dar numai în mîini sigure. El a avertizat că protestele se pot transforma într-un război civil. Armata a tras focuri de arma în aer pentru a împiedica cele două tabere să se apropie. O parte dintre susţinătorii preşedintelui sunt înarmaţi – transmit corespondenţii agenţiilor internaţionale de sşiri. Şeful statului a negat că ar fi ordonat deschiderea focului asupra manifestanţilor şi le-a cerut suporterilor săi să rămână fermi pe poziţii.

Zeci de oficiali de rang înalt au trecut de partea opoziţiei din Yemen. Pe de altă parte, zielele trecute, Parlamentul a adoptat o serie de legi care sporesc puterea forţelor de securitate în ce priveste reprimarea demonstraţiilor şi arestarea suspecţilor.

Yemen, cea mai săracă dintre ţările arabe, e un aliat cheie al Statelor Unite în lupta împotriva reţelei teroriste Al Quaeda, cu o prezenţă activă în această ţară. Două atentate cu bombă recente asupra unor avioane americane au fost puse la cale în Yemen.
Şi în Iordania, au avut loc ciocniri între susţinători ai regelui şi protestatarii care cer reforme politice. Simpatizanţi ai regimului au aruncat cu pietre spre sutele de manifestanţi din centrul capitalei Aman. Se relatează că zeci de persoane au fost rănite.

Demonstranţii – în majoritate studenţi – cer în continuare demisia premierului, reformarea parlamentului şi judecarea unor oficiali suspectaţi de fapte de corupţie. Apelurile la miting au fost lansate prin anunţuri postate pe pagina de socializare Facebook. Tinerilor s-au adăugat activişti de stânga şi reprezentanţi ai opoziţiei islamice. Regele Abdulah a cerut premierului contestat să trimită în Parlament mai multe programe de reformă propuse în februarie – pe fondul protestelor.

În fine, protestele s-au extins şi în Siria. Mitinguri au avut loc în Damasc, Deraa, Hama si Del, unde oamenii au cerut libertate de exprimare, dar şi demisia preşedintelui Bashar al Asad. Mai multe persoane au fost arestate.

La presiunea străzii, autorităţile se pregătesc să introduca o serie de reforme şi au promis că vor lua în considerare ridicarea stării de urgenţă, impuse în 1963.
Reprezentanţi ai Guvernului au anunţat de asemenea că cei care au tras în demonstranţi vor fi trimişi în judecată.

Preşedintele Bashar al-Assad – contestat de protestatari – a cerut eliberarea celor cîteva sute de persoane arestate în timpul mitingurilor din ultima perioadă.
Proteste anti-guvernamentale au avut loc luna trecută şi în alte ţări arabe. Manifestaţiile au fost reprimate cu violenţă în Iran, Irak, Arabia Saudită, Maroc, Liban, Bahrein, Algeria şi Oman.