Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Provocările lui Ayman al-Zawahiri

provocarile-ayman-al-zawahiri.jpg

Ayman al-Zawahiri îl înlocuieşte pe Osama ben Laden la şefia reţelei teroriste al-Qaida.

Noul lider al reţelei al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, va trebui să facă faţă unui "anumit număr de provocări", pentru a-şi impune autoritatea în organizaţie, pentru că nu are carisma lui Osama ben Laden, a afirmat secretarul american al Apărării, Robert Gates.

"Nu cred că este un post la care cineva trebuie să aspire, ţinând cont de circumstanţe, dar cred că va trebui să facă faţă unui anumit număr de provocări", a declarat secretarul american al Apărării, în cadrul unei conferinţe de presă la Washington, la câteva ore după anunţul privind desemnarea lui Ayman al-Zawahiri la conducerea reţelei teroriste al-Qaida.

"Osama ben Laden era liderul al-Qaida de la crearea sa şi a dobândit o carismă pe care Zawahiri nu o are, după părerea mea", a declarat Robert Gates.

"Am citit că provoacă neîncredere în cadrul al-Qaida, pentru că este egiptean", a adăugat el.

"Acest anunţ ne aminteşte că în pofida pierderilor suferite de al-Qaida prin eliminarea lui Osama ben Laden şi a altora, această organizaţie încearcă să se perpetueze", a apreciat Gates.

Anterior, un oficial american de rang înalt a declarat sub protecţia anonimatului că Ayman al-Zawahiri este "departe de a avea anvergura lui Osama ben Laden".

 

Ayman al-Zawahiri, numit oficial lider al reţelei al-Qaida

 

Egipteanul Ayman al-Zawahiri a fost numit lider al reţelei teroriste al-Qaida, în locul lui Osama ben Laden, fondatorul reţelei, care a fost ucis, a anunţat organizaţia, într-un comunicat postat pe Internet joi, 16 iunie.

De asemenea, al-Qaida s-a angajat să continue sub conducerea noului său lider jihadul (războiul sfânt) contra Statelor Unite şi Israelului.

Osama ben Laden a fost ucis la începutul lunii mai de un comando american, în oraşul pakistanez Abbottabad.

Ayman al-Zawahiri era al doilea în ierarhia organizaţiei teroriste şi mâna dreaptă a lui Osama ben Laden.