Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Puşcaş: Disputa internă pe bugetul UE este un element de incoerenţă şi slăbiciune a României

puscas-disputa-interna-bugetul-ue-este-element-incoerenta-slabiciune-romaniei.jpg

Sediul Comisiei Europene de la Bruxelles (Foto: Reuters/Yves Herman)

În România nu a existat o dezbatere, ci o dispută pe tema bugetului UE pentru 2014-2020. O spune într-un interviu la RFI fostul negociator-şef al României cu Uniunea Europeană, Vasile Puşcaş. El declară că disputa a avut mai degrabă un ton politicianist.

Vasile Puşcaş consideră că disputa internă pe tema bugetului UE face ca poziţia de negociere a României în cadrul Consiliului European care începe joi la Bruxelles să nu fie "de invidiat". "Nu e o dezbatere, e o dispută. Disputa aceasta poate să fie folosită, din punct de vedere tactic, pe durata negocierilor şi-n cadrul Consiliului şi ulterior. Însă ce ar trebui să constatăm este că România nu are o poziţie de negociere să zicem de invidiat, atât prin faptul că nu are încă foarte clar stabilite obiectivele programelor pe care ar urma să le finanţeze sau să obţină investiţii pentru perioada 2014-2020 şi prin modul în care această dispută mai degrabă cu ton politicianist decât cu dezbatere politică se desfăşoară este un semn de întrebare din punctul de vedere al intenţiilor şi capacităţii de aplicare a unor asemenea programe europene în România în perioada la care se referă cadrul financiar multianual", spune fostul negociator-şef al României cu UE.

Întrebat dacă ameninţările României cu dreptul de veto reprezintă o poziţie corectă sau riscantă, Vasile Puşcaş a răspuns: "Poziţia în sine poate să fie folosită ca un mijloc, o cale de persuasiune în negocieri, dar îmi este foarte greu să spun cum va fi apreciată. Din punctul de vedere al politicii, veto-ul nu a fost enunţat, din câte mi-am dat eu seama, în mod absolut, ci un mijloc, în situaţia în care România ar fi fost defavorizată la modul intenţionat".

 

"A fost o dispută politicianistă, nu o dezbatere politică"

 

Va ţine cont preşedintele Traian Băsescu de mandatul de la Guvern şi de rezoluţia Parlamentului? Vasile Puşcaş afirmă că "în mod sigur, preşedintele se va orienta după aceste documente interne ale Guvernului şi Parlamentului, pentru că prin Constituţie, el trebuie să medieze între instituţiile respective. În acelaşi timp, însă, preşedintele are şi puterea, chiar prin Constituţie, să modifice într-un anumit context, conţinutul mandatului, fiind o autoritate cu atribuţii în acest sens. Dar cred că aici ar interesa cel mai mult să vedem nu care este poziţia preşedintelui sau care este poziţia premierului, care este poziţia Guvernului şi care este poziţia Parlamentului. Acestea ar fi trebuit să le întâlnim în 2010-2011. Acum ar trebui să vedem care este poziţia României, pentru că negociază România, are interes România. Este păcat, de aceea spuneam că e mai degrabă o dispută politicianistă decât o dezbatere politică. Dezbaterile şi negocierile pe principiile viitorului buget european au început în 2009. De atunci exista deja substanţa pentru o adevărată dezbatere".

Întrebat dacă în opinia sa, disputele interne slăbesc poziţia României în aceste negocieri asupra bugetului UE, fostul negociator-şef a răspuns: "Dimpotrivă, această dispută este caracterizată pentru celelalte state membre ale Uniunii Europene ca element de incoerenţă şi slăbiciune a României. Dacă lucrurile acestea s-ar fi întâmplat în 2009-2010 pe subiectul acesta, probabil nu ar fi atras această slăbiciune. În momentul de faţă, însă, nu are virtutea de a întări poziţia României în negocieri".

 
Vasile Puşcaş, intervievat de Cosmin Ruscior, despre poziţia României asupra bugetului UE