Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Puşcaş: Şansele ca România să intre în Schengen în acest an sunt foarte mici

puscas-sansele-romania-sa-schengen-acest-sunt-foarte-mici.jpg

România are şanse foarte mici să intre în Schengen în 2012, crede Vasile Puşcaş.

Situaţia este mai complicată pentru România în perspectiva aderării la Spaţiul Schengen, după demisia Guvernului olandez. O spune într-un interviu la RFI fostul negociator-şef al României cu Uniunea Europeană, Vasile Puşcaş, director al Institutului de Studii Internaţionale din Cluj-Napoca. El consideră că şansele ca România să intre în spaţiul de liberă circulaţie în acest an sunt "foarte mici".

Ce şanse are România să intre în Spaţiul Schengen în 2012? Vasile Puşcaş este sceptic: "Sunt foarte mici şansele pentru aşa ceva. Eu m-aş bucura măcar dacă s-ar putea lua o decizie de calendar, o decizie pozitivă, evident, de calendar pentru România".

Întrebat ce înseamnă pentru România demisia Guvernului olandez, din perspectiva Schengen, Vasile Puşcaş a răspuns: "Din păcate, procedura decizională pentru temele europene în Olanda are în vedere o relaţie între Guvern şi Parlament şi această relaţie evident este foarte fragilă în momentul de faţă. Deci situaţia este mai complicată deja pentru România, fiindcă un Guvern de tranziţie care va fi pus să organizeze alegerile nu se va implica într-o formulare de decizie de acest gen".

Olanda a condiţionat aderarea României la Schengen de accelelrarea reformelor în justiţie. Haga aşteaptă două rapoarte pozitive ale Comisiei Europene în privinţa justiţiei din România. Primul a fost deja publicat, urmează al doilea, în această vară.

Vasile Puşcaş nu se aşteaptă însă la o schimbare radicală a situaţiei în favoarea Bucureştiului. "Sigur, ar putea să existe mai ales o influenţă politică în Parlamentul din Haga, în situaţia în care în vară va fi prezentat un raport pentru România şi Bulgaria foarte favorabil în ceea ce priveşte Mecanismul de Cooperare şi Verificare, deci de funcţionare a statului de drept, însă din păcate, semnalele nu sunt chiar de genul acesta nici de la Bruxelles", spune fostul negociator-şef al României cu Uniunea Europeană.

 
Vasile Puşcaş, intervievat de Cosmin Ruscior, despre aderarea României la Spaţiul Schengen