Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Puşcaş: UE se află într-o postură jenantă

puscas-ue-se-afla-intr-o-postura-jenanta.jpg

Vasile Puşcaş crede că un eventual referendum în Grecia ar fi riscant pentru toată Uniunea Europeană.

România ar trebui să înveţe foarte multe din lecţia greacă. Un eventual referendum în Grecia ar fi riscant nu doar pentru statul elen, ci şi pentru întreaga Uniune Europeană. UE se află într-o postură jenantă din cauza situaţiei din Grecia. Declaraţiile au fost făcute într-un interviu la RFI de profesorul Vasile Puşcaş, fost negociator-şef al României cu UE.

Vasile Puşcaş: În momentul acesta, interdependenţa globală, pe care o analizează liderii la G20 dovedeşte încă o dată că aplicarea deciziilor se face la nivel local şi că de politicile locale depinde felul în care deciziile acestea de nivel global vor fi evaluate. Or acest episod cu Grecia, voiam să-i zic dramă, voiam să-i zic tragedie, nici nu mai ştim cum să-l numim, ne arată că liderii globali trebuie să aibă în considerare toate, absolut toate interconexiunile, care se pot realiza, inclusiv dinspre Grecia, inclusiv dinspre Italia, Portugalia sau Irlanda sau alte zone care erau cu risc ridicat în UE.

 

Rep.: Putem spune că UE este şi ea responsabilă pentru situaţia din Grecia?

V.P.: La G20 vorbeşte şi Uniunea Europeană, pentru că din câte ştim, grupul este constituit din 19 state şi UE, deci acolo este şi vocea Uniunii Europene şi tocmai de aceea este mai jenant pentru statele membre şi pentru Uniunea Europeană, pentru că au decis un lucru la nivel de UE, mă refer la statele euro şi Consiliul European şi acum, iată, după o săptămână şi mai bine, nu mai sunt valabile. Ce s-a întâmplat? Cred eu că liderii europeni trebuie să ia în considerare că deciziile pe care le iau au nevoie din când în când şi de o consultare a cetăţenilor.

 

Rep.: Sigur, referendumul este un instrument democratic, dar nu e periculos să-l foloseşti atunci când populaţia nu înţelege un anumit dosar sau pur şi simplu e orbită de furie?

V.P.: Şi perioada este foarte scurtă, ca să se explice de-adevăratelea… Un sondaj recent ne arăta că 60% dintre cetăţenii Greciei au respins aranjamentul pe care l-au realizat statele membre în 26 octombrie, dar în acelaşi timp, 70% dintre greci spun că vor să rămână în zona euro. Deci, e un risc foarte mare, nu numai pentru Grecia, ci e un risc extins la nivelul Uniunii Europene.

 

Referendumul din Grecia ar fi riscant

 

Rep.: Ce efecte credeţi că va avea un referendum în Grecia, dacă el va fi organizat până la urmă?

V.P.: Nu ştim care va fi întrebarea. Dar există riscul ca până la începutul lui decembrie, când se zice că ar fi organizat referendumul, să se întâmple foarte multe, inclusiv cu Grecia. Faptul că statele donatoare nu vor da drumul la acea sumă de care avea nevoie Guvernul pentru a-şi continua operaţiunile publice poate fi de exemplu un factor inflamator pentru cei 70% dintre greci care ţin în continuare să rămână în zona euro. Ce se va întâmpla, dacă va fi o opţiune pentru ieşirea din zona euro? Va fi un lucru nou, dar cum se intră, există şi posibilitatea să se iasă.

 

Rep.: Da, dar Comisia Europeană spunea joi că dacă alege să iasă din zona euro, Grecia va trebui să iasă automat şi din Uniunea Europeană, potrivit tratatelor comunitare.

V.P.: Aici este Tratatul Lisabona, care într-adevăr are acea prevedere referitoare la ieşirea din Uniunea Europeană. În Tratatul Lisabona se formalizează Eurogrupul, dar nu se vorbeşte de modalitatea ieşirii din zona euro, în schimb se vorbeşte de posibilitatea ieşirii din UE şi atunci prin extensie, dacă vrei să ieşi din zona euro, înseamnă că ai optat şi spre ieşirea din Uniunea Europeană. Este o interpretare pe care Comisia a dat-o, evident şi ca factor de persuasiune asupra liderilor greci.

 

România şi criza din Grecia

 

Rep.: România ce ar trebui să înveţe din lecţia greacă?

V.P.: Ar trebui să înveţe foarte multe. În primul rând, ar trebui să fie atentă la soliditatea dezvoltării economice şi sociale. Stabilitatea financiară este foarte-foarte fragilă, atâta timp cât nu este însoţită de creştere şi nu numai de creştere, ci şi de dezvoltare sustenabilă. Noi am mers în ultimii 20 de ani mai degrabă pe formula ciclicităţii economice. Cred că acum ar trebui să ne vindecăm de experienţa aceasta şi să avem o opţiune de economie naţională, o opţiune clară naţională şi când zic naţională, am în vedere în primul rând consensul partidelor politice pentru traseele principale ale evoluţiei României.

 

Rep.: Acum când se pune inclusiv problema ieşirii Greciei din zona euro, credeţi că România ar trebui să marşeze pe ideea adoptării monedei unice în 2015 sau ar trebui revizuit termenul?

V.P.: O eventuală ieşire a Greciei este un semnal de alarmă nu numai pentru statele care ar vrea să adere la zona euro, ci şi pentru cele care au slăbiciuni din interiorul zonei euro. (…) Trebuie să fim foarte bine pregătiţi la noi acasă. Sigur că da, politicienii vorbesc de tot felul de obiective, mai ales dacă nu vor trebui să le ducă ei la aplicare, dar cert este că toate aceste întâmplări legate de Grecia şi de criza europeană ne arată că în primul rând, trebuie să ne concentrăm asupra pregătirii noastre interne.

 
Vasile Puşcaş, intervievat de Cosmin Ruscior, despre criza din Grecia