Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Puterea militară a Franţei

Franţa, cu mai multe zeci de avioane implicate în operaţiunile din Libia şi mijloace navale considerabile participă la una dintre cele mai importante acţiuni militare din istoria sa recentă. Ce forţe pune la bătaie Franţa?

În cerul libian, Franţa a desfăşurat până acum circa 20 de avioane - aparate de luptă tip Rafale şi Mirage, plus avioane de supraveghere. Aparatele franceze decolează pentru moment de pe baza Solenzara din Corsica, aflată la circa o oră de zbor de Libia. În plus, fiind vorba de o bază franceză, comandamentul e mai simplificat decât dacă ar fi fost o bază NATO.

În apele libiene soseşte probabil luni, 21 martie şi portavionul cu propulsie nucleară Charles-de-Gaulle, cel mai mare vas de război din Europa. Grupul său naval e compus din trei frigate, plus un submarin de atac. Având la bord două mii de oameni şi aproape 20 de avioane şi elicoptere, uriaşul dispozitiv va fi în prima linie, pentru a impune respectarea zonei de excluziune aeriană decretată de ONU în cerul libian.

De asemenea, portavionul Charles de Gaulle va fi cel puţin într-o primă etapă, singura navă de acest tip pe scena operaţiunilor. Nici americanii, nici britanicii şi nici alte state europene nu au prevăzut să trimită în zonă portavioane sau portelicoptere.

Pe lângă aparatele sale de zbor, nava amiral a marinei franceze poate lansa rachete de croazieră de tip Scalp, cu o rază de acţiune de peste o mie de kilometri şi rachete anti-vapoare gen Exocet, capabile să nu lase nici o şansă planurilor colonelului Muammar Gadafi de "a transforma Mediterana într-un câmp de luptă".