Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Puterea va pierde majoritatea la Senat "chiar săptămâna viitoare"

senatul-romaniei.jpg

Senatul României

Nu va trece o lună şi coaliţia de guvernare va pierde majoritatea în Senat. O spune la RFI liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu. El apreciază că schimbarea majorităţii s-ar putea produce "chiar săptămâna viitoare". Sârbu susţine că există "suficienţi" parlamentari ai Puterii, care "stau pe gânduri".

Majoritatea la Senat se poate schimba în orice moment, declară Ilie Sârbu. El precizează că există "suficienţi" parlamentari din arcul guvernamental, care au îndoieli şi sunt speriaţi de viitoarea alianţă dintre PSD şi PNL.

"Majoritatea la Senat se poate schimba în orice moment. Sunt suficienţi colegi care stau pe gânduri. Vorbim cu ei, nu-i nici un secret. Fiecare dintre noi vorbim cu alţi colegi de-ai noştri, care au îndoieli, care sunt speriaţi unii, dintre ei, de ceea ce se întâmplă şi normal că în momentul în care vor vedea că alianţa despre care s-a vorbit şi care în mod automat duce la un alt calcul electoral, că nu va fi 65% sau 60%, dar va fi 55%, de unde mai poate să ia actuala putere voturi, decât din străinătate dacă aduce mai mul şi o să avem 120%... E posibil şi lucrul ăsta !", afirmă liderul senatorilor social-democraţi.

Întrebat dacă Puterea şi Opoziţia ar putea controla Biroul Permanent al Senatului pe rând, în următoarele sesiuni, aşa cum a informat agenţia Mediafax, Ilie Sârbu precizează că s-a discutat şi despre această variantă.

"E o propunere care s-a făcut : doi cu doi, adică două sesiuni noi, două sesiuni ei. Mai e una pe care au făcut-o ei : trei cu unu, adică trei ei şi una noi. Dar eu vă dau în scris şi ne putem auzi în acel moment că nu va trece o lună sau două şi ei vor pierde majoritatea, poate chiar săptămâna viitoare. Şi atunci, ce facem, iarăşi negociem, iarăşi întoarcem totul, pentru că a vrut PDL-ul să calce în picioare o cutumă, care a mers 20 de ani ? A încălcat un articol al Constituţiei, care spune clar că toate aceste funcţii se dobândesc în baza algoritmului politic dobândit în alegeri, nu prin trădări şi plecări de la un partid la altul", afirmă Sârbu.

Negocierile privind componenţa Biroului Permanent al Senatului vor continua luni, 7 februarie. Puterea deţine o majoritate extrem de fragilă în Camera Superioară a Parlamentului, 69 de locuri, cu unul mai mult faţă de Opoziţie.

 
Ilie Sârbu, intervievat de Cosmin Ruscior