Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Putin continuă să protejeze regimul al-Assad

putin-hollande.jpg

Vladimir Putin şi Francois Hollande

Rusia rămâne pe poziţii şi se opune în continuare unei intervenţii militare internaţionale în Siria. Preşedintele rus, Vladimir Putin, a mers vineri la Berlin şi apoi la Paris, unde a discutat cu Angela Merkel şi Francois Hollande despre situaţia disperată din Siria. Peste 10 mii de oameni au murit până acum în această ţară de la începutul revoltei populare care contestă regimul al-Assad.

Presat de SUA, Marea Britanie şi Franţa să condamne deschis acţiunile violente ale regimului de la Damasc, Putin s-a arătat impasibil şi a cerut din nou o soluţie politică în detrimentul unei intervenţii militare internaţionale.

“Ce ne garantează că în Siria va fi pace dacă pică regimul al-Assad? Uitati-va la ţări ca Libia sau Irak. Măcar în cazul Siriei să acţionăm cu chibzuinţă” a declarat Putin în urma întrevederii cu Francois Hollande.

Pe de altă parte, liderul francez a subliniat că îi revine misiunea să îi convingă pe ruşi, dar şi pe chinezi să nu opună un vot de veto unei asemenea operaţiuni.

Moscova şi Beijingul s-au opus până acum oricărei intervenţii militare pentru oprirea violenţelor din Siria.

La rândul său, secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, şi-a luat angajamentul vineri de a aduce în faţa justiţiei pe autorii crimelor din Siria, după o săptămână de la masacrul din Hula.

"Ne vom face auziţi de către cei care au comis crimele în Siria. Ei vor fi aduşi în faţa justiţiei", a declarat Ban cu ocazia unei conferinţe internaţionale.

În Siria violenţele continuă: 45 de persoane, ucise vineri

Pe de altă parte, vineri, peste 250.000 de sirieni au manifestat din nou împotriva regimului. Forţele guvernamentale ai deschis focul, omorând cel puţin 45 de oameni, dintre care 33 de civili şi 12 militarii, conform unui ultim bilanţ al Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

Armata Siriană Liberă (ASL) şi-a anunţat intenţia de a-şi relua "operaţiunile defensive" după expirarea, la 9.00 GMT (12.00, ora României), a ultimatului lansat regimului pentru ca acesta să înceteze violenţele, considerând că planul Annan a eşuat.

Deşi a fost dislocat un număr mare de forţe de securitate, peste 250.000 de sirieni au manifestat împotriva regimului şi pentru a condamna masacrul din Hula, de pe 25 mai, atunci când au murit 108 persoane, dintre care 49 de copii.