Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Putin, contrazis de Medvedev pe tema Libiei

medvedev-putin.jpg

Dmitri Medvedev (s) şi Vladimir Putin

Premierul rus, Vladimir Putin a criticat vehement rezoluţia ONU, care autorizează recurgerea la forţă în Libia. În opinia sa, rezoluţia Consiliului de Securitate este imperfectă şi prejudiciabilă. Putin a fost contrazis pentru prima dată de preşedintele Dmitri Medvedev.

Vladimir Putin a fost dur la adresa rezoluţiei ONU: "Acest lucru mă face să mă gândesc la cruciadele din perioada Evului Mediu, când oamenii erau trimişi să elibereze cutare sau cutare loc. E clar că în cazul de faţă avem de a face cu o ingerinţă militară străină. Ceea ce mă îngrijorează însă cel mai mult este lejeritatea cu care se iau astăzi deciziile referitoare la utilizarea forţei în afacerile internaţionale. Acest lucru devine o tendinţă forte şi constantă a politicii americane".

Libia

Vladimir Putin, premierul Rusiei

AscultăDownload

"Pe vremea lui Bill Clinton s-a bombardat Iugoslavia şi Belgradul, Bush şi-a trimis trupele în Afganistan şi apoi, sub un fals pretext, în Irak. Astăzi a venit rândul Libiei. Şi toate aceste lucruri se fac pe motiv că trebuie apărate populaţiile civile. Bombardamentele provoacă însă tocmai moartea acestor populaţii. Unde e atunci logica? Unde e conştiinţa? Evenimentele actuale, în particular cele din Libia ne demonstrează că avem nevoie să întărim capacităţile militare ale Rusiei", spune Vladimir Putin, anunţând totodată dublarea numărului de rachete strategice ale ţării sale.

Pentru prima dată, preşedintele Rusiei l-a contrazis pe Vladimir Putin, după declaraţiile acestuia. În opinia lui Dmitri Medvedev, a folosi termenul de "cruciadă" pentru a descrie actualele bombardamente din Libia este "inacceptabil".

Conform AFP, este pentru prima dată când Medvedev şi Putin au poziţii atât de diferite.

"Este inadmisibil să folosim termeni care fac trimitere la un conflict al civilizaţiilor, la expresii de genul «cruciade» sau altele. Este inacceptabil! În caz contrar, totul s-ar putea termina într-un mod mai rău decât situaţia actuală. Toată lumea trebuie să aibă în minte acest lucru. Trebuie să dăm dovadă de cea mai mare prudenţă în ceea ce priveşte situaţia din Libia. Consider că rezoluţia ONU reflectă interpretarea noastră despre situaţia din Libia, dar nu în totalitate. De aceea nu am utilizat dreptul de veto", explică Medvedev.