Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


„Putin îi va cere socoteală lui Voronin pentru întâlnirea cu Băsescu" - revista presei din Republica Moldova

Vizita lui Traian Băsescu în Republica Moldova nu a fost trecută cu vederea de presa de la Chişinău care spune că Putin îi va cere socoteală lui Voronin pentru întâlnirea cu omologul său român. Analiştii politici sunt de părere că întâlnirea dintre cei doi preşedinţi, deşi nu a rezolvat problemele dintre Republica Moldova şi România, totuşi ar fi încălzit relaţiile între cele două ţări.

„Prin scurta sa escală la Chişinău, Traian Băsescu, a scos în evidenţă, primele efecte ale izolării Moscovei pe plan internaţional în urma invaziei ruseşti în Georgia. Oricât ar părea de paradoxal, cel care a dat pe faţă simptomele acestei izolări n-a fost nimeni altul decât preşedintele Voronin," scrie editorialistul Petru Bogatu de la Jurnal de Chişinău. În ciuda unor relaţii foarte reci dintre Republica Moldova şi România, dar în noul context internaţional, Voronin n-a putut să se eschiveze de la întrevederea cu Băsescu. Vrând nevrând, Chişinăul se înregimentează acum în tabăra occidentală, afirmă Petru Bogatu. Rămâne de văzut cât va rezista acolo.

„Voronin va plăti pentru faptul că i-a deschis uşa lui Băsescu" este de părere editorialistul Nicolae Negru tot de la Jurnal de Chişinău. Recenta reacţie a serviciului sanitar rus „Rospotrebnadzor", nemulţumit de activitatea autorităţilor moldovene în domeniul exportului de vinuri, pare să fie un semnal că Putin aşteaptă un gest de sprijin de la Voronin.

În editorialul său de astăzi, analistul Constantin Tănase de la Timpul îi reproşează lui Traian Băsescu faptul că „a ciocnit un păhăruţ de vin la beciurile din Cricova de sufletul basarabenilor care aşa şi nu şi-au mai redobândit cetăţenia română precum le-a promis Băsescu".

Cu siguranţă vizita preşedintelui României în Republica Moldova nu a rezolvat probleme, spun analiştii de la Asociaţia de Politică Externă, dar a încălzit relaţiile dintre Chişinău şi Bucureşti.

Chişinău, Ilona Spătaru

22/08/2008; 13h00