Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Putin şi Medvedev pregătesc rocada la Palatul Kremlin

putin-medvedev-putin-e-prim-plan-medvedev-e-spate.jpg

Vladimir Putin (prim-plan) şi Dmitri Medvedev

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, l-a propus sâmbătă oficial pe actualul premier, Vladimir Putin, drept candidat la prezidenţialele din martie 2012, din partea partidului de guvernământ Rusia Unită. "Cred că ar fi bine ca acest congres să susţină candidatura liderului partidului, Vladimir Putin, la funcţia de preşedinte al ţării", a declarat Medvedev, care i-a succedat lui Putin în 2008, acesta din urmă neputându-se prezenta pentru un al treilea mandat consecutiv.

 

Premierul rus, Vladimir Putin, a declarat la rândul său că este o "mare onoare" pentru el să fie candidat la alegerile prezidenţiale în 2012 şi a adăugat că actualul preşedinte, Dmitri Medvedev, ar putea deveni premier, în cadrul congresului Rusia Unită, aflat la putere.

"Sunt sigur că Rusia Unită va câştiga alegerile legislative din decembrie şi că pe baza acestei susţineri populare, Dmitri Anatolevici va putea înfiinţa o nouă echipă, tânără, eficientă şi energică, şi va putea conduce Guvernul Rusiei", a declarat Putin.

Preşedintele Dmitri Medvedev a declarat că este gata să intre în echipa guvernamentală. "Tot timpul am fost intrebat: cand va decideti sa iesiti in fata multimii, iar uneori si eu si Vladimir Vladimirovici am fost intrebati: v-ati certat? Vreau sa afirma cu toata taria: ceea ce am propus congresului Rusia Unita este o solutie bine gandita si chiar mai mult - aceasta varianta a fost discutata de noi inca din perioada cand s-a format uniunea noastra", a spus Medvedev, citat de agentia RIA Novosti.

"Este, fara indoiala, o propunere serioasa si plina de responsabilitate", a adaugat Medvedev, făcând referire la eventualitatea ocupării postului de premier.

Putin l-a desemnat în 2008 pe Medvedev, în vârstă de 46 de ani, drept succesorul său. Neputându-se prezenta pentru un al treilea mandat prezidenţial consecutiv, Putin a preluat atunci conducerea Guvernului.

Între timp, o reformă constituţională adoptată în 2008 în Rusia a prelungit durata mandatului prezidenţial de la patru la şase ani începând din 2012. Teoretic, Putin, în vârstă de 58 de ani, va putea să se prezinte în 2018 şi să rămână la putere până în 2024.