Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Putin, oficial în cursa pentru Kremlin

Vladimir Putin este ofical inscris în cursa pentru alegerile prezidenţiale din martie 2012. Partidul de guvernământ Rusia Unită a anunţat oficial  vineri seară candidatura actualului premier, relatează AFP. "Rusia Unită îl propune pe liderul său, Vladimir Vladimirovici Putin, pentru funcţia de preşedinte al Rusiei", potrivit unui mesaj publicat pe site-ul Internet al partidului, înaintea alegerilor legislative din 4 decembrie.

"Vom valida această decizie conform legislaţiei ruse", după stabilirea oficială a datei alegerilor prezidenţiale, precizează documentul.

Mesajul confirmă anunţul făcut la congresul din 24 septembrie, când preşedintele Dmitri Medvedev a propus partidului să susţină candidatura lui Putin la preşedinţie.

Partidul de guvernământ de la Moscova se declară convins şi că Medvedev, care ar putea deveni prim-ministru în caz de victorie în alegeri, "va fi capabil să formeze o nouă echipă, tânără, funcţională şi energică (...) pentru a-şi continua activitatea de modernizare a Rusiei în toate domeniile".

Vladimir Putin, preşedinte între 2000 şi 2008, l-a desemnat pe Dmitri Medvedev drept succesor la Kremlin după 2008, deoarece Constituţia îi interzicea să candideze pentru un al treilea mandat consecutiv la conducerea statului. Ulterior, o reformă constituţională adoptată în 2008 a prelungit durata mandatului prezidenţial, de la patru la şase ani. Teoretic, Putin, în vârstă de 59 de ani, ar putea obţine încă două mandate prezidenţiale, rămânând la putere până în 2024.