Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Putin şi poporul rus. Zece ani „n-au trecut degeaba”: poporul se poate exprima liber

vladimir-putin-emisiunea-televizata-joi-foto-reuters.jpg

Vladimir Putin, la emisiunea televizata de joi. Foto: Reuters

În cursul unei emisiuni televizate-maraton, de circa patru ore şi jumatate, joi, premierul rus Vladimir Putin a răspuns întrebărilor puse de animatori şi de cetăţeni de rând. Alegerile din 4 decembrie şi contestarea rezultatelor, relaţia cu Statele Unite, războiul din Libia - nimic nu a scăpat analizei fostului şi probabilului viitor şef al Kremlinului.

Corespondentul RFI şi TVR la Moscova, Liviu Iurea:

Trebuie spus, mai întâi de toate, că şi de această dată Putin a stabilit un nou record: dacă anul trecut, în acelaşi format de discuţie cu poporul a stat în faţa ecranelor timp de patru ore şi 21 de minute, el a depăşit joi cu zece minute acest interval. După încheierea transmisiunii în direct, el a mai rămas în sală o perioadă destul de lungă pentru discuţii cu cei de acolo.

În debutul transmisiunii, Vladimir Putin a părut destul de crispat, probabil că se aştepta la cele mai stringente întrebări vis-a-vis de valul de proteste care a cuprins Rusia în ultima perioadă. Pe parcurs însă, premierul rus şi-a revenit, a fost jovial, a glumit, a citat din clasicii ruşi şi occidentali, a spus bancuri, ba chiar a luat peste picior lideri politici ruşi sau din SUA.

„Zece ani cu Putin, zece ani de exprimare liberă”

Prima întrebare adresată lui Putin s-a referit chiar la valul de proteste din ultimele săptămâni. A încercat să salveze aparenţele, spunând că faptul că poporul este nemulţumit şi se poate exprima liber şi fără probleme dovedeşte că cei zece ani de când este la putere n-au trecut degeaba. Deci există o formă de democraţie: poporul se poate exprima liber. Evident, Putin a subliniat de mai multe ori că totul trebuie făcut în conformitate cu legea, adică nu trebuie ca oamenii să participe la acţiuni de protest neautorizate.

Vladimir Putin s-a referit şi la aşa-numitele scenarii referitoare la revoluţiile „colorate” care au avut loc în Kîrgîstan, în Georgia sau Ucraina, spunând că „cunoaşte foarte bine aceste scenarii”, care „nu fac altceva decât să destabilizeze o ţară”. El şi-a exprimat speranţa că aşa ceva „nu poate fi aplicat în Rusia”. El a acuzat din nou opoziţia că pregăteşte o revoluţie prooccidentală, fiind la ordinele liderilor străini pentru a destabiliza Rusia, scrie AFP.

Statele Unite nu au nevoie de aliaţi, ci de vasali

Putin i-a atacat şi pe americani, mai exact felul în care aceştia au participat la evenimentele din Libia. Retorica lui Vladimir Putin vis-a-vis de SUA este de altfel binecunoscută. Premierul rus a declarat că „Statele Unite nu au nevoie de aliaţi pe scena internaţională”, ci de „vasali”. El dădea ca exemplu intervenţiile din Afganistan sau Irak, când SUA au început operaţiunile militare, trimiţând ulterior în luptă şi alte state, pe principiul „cine nu este cu noi este împotriva noastră”. Evident, Putin l-a atacat şi pe senatorul american John McCain, care deseori vorbeşte despre deficitul de democraţie din Rusia. Ei bine, Putin spunea că îl înţelege pe McCain, care a căzut prizonier în Vietnam: „După ce stai atâta timp încarcerat într-o groapă şi nu într-o celulă, evident că o iei razna”, a spus Vladimir Putin. În final însă, el a dat asigurări că Rusia doreşte şi intenţionează să construiască relaţii mai bune cu SUA.

 

Reacţiile politicului şi ale comentatorilor la showul televizat. „Un Putin de care lumea să se îndrăgostească

O reacţie oficială din partea Partidului Rusia Unită a apărut la scurt timp după show-ul televizat al premierului rus. Partidul „va analiza cu foarte mare atenţie” toate întrebările adresate de cetăţenii ruşi şi va încerca să găsească soluţii la toate întrebările, inclusiv celor care nu au fost exprimate în public.

Există şi o reacţie a fostului ministru de Finanţe, Alexei Kudrin, despre care Putin a vorbit joi foarte frumos, spunând despre acesta că „este un foarte bun prieten”, cu care a stat de vorbă chiar marţi. Este nevoie de oameni ca Alexei Kudrin în viitoarea guvernare, a subliniat premierul. Alexei Kudrin a încercat să se distanţeze de Vladimir Putin, spunând că aştepta de la premierul rus un nou plan de reformă a Rusiei, şi nu „doar lozinci”.

(Alexei Kudrin, un apostol al controlului cheltuielilor, aşa cum este considerat în lumea politică internaţională, a demisionat din funcţia de ministru al Finanţelor în septembrie, după ce a afirmat în cursul unei vizite la Washington că, în cazul unei noi rocade la Kremlin între Putin şi Medvedev, „refuză necondiţionat” să facă parte din noul cabinet. „Cred că marile diferende pe care le am [cu Dmitri Medvedev - n.red.] – nu mi-ar permite să fac parte” din acest guvern, declara Kudrin în septembrie.)

În sfârşit, mediile politice şi analitice de la Moscova spun că se aşteptau să apară în faţa telespectatorului rus „un alt Putin”, cu totul nou, pentru ca lumea „să se îndrăgostească” de el şi să poată câştiga fără nici un fel de problemă alegerile prezidenţiale din primăvara anului viitor. Nu s-a întâmplat aşa. Mai exista un scenariu, în care Putin ar fi păstrat acel status quo, adică să îşi păstreze puterea şi să adauge însă că „trebuie umblat, pe ici - pe colo”, dar în vârful piramidei să rămână tot el. Asta spun aceşti analişti că s-a întâmplat joi, în dialogul televizat cu cetăţenii ruşi.

Alţi comentatori spun că Putin nu a fost deloc concret în ceea ce priveşte problema stringentă reprezentată de valul de proteste şi nemulţumiri faţă de actualul regim. Există analişti care se aşteptau ca premierul să spună „Bine, haideţi să facem o masă rotundă, să ne aşezăm cu toţii să discutăm, să vedem ce se poate rezolva şi să găsim soluţii”. Nici acest lucru nu s-a întâmplat.

Rămâne de văzut dacă acest show televizat i-a adus capital de popularitate lui Putin, sau contribuie la scăderea „ratingului” său. În orice caz, ar mai fi un hop, ca să zicem aşa, săptămâna viitoare când, pe 24 decembrie, chiar în Ajunul Crăciunului, opoziţia rusă va ieşi din nou în stradă, de această dată cu un număr sporit de participanţi – peste 50.000.

 
Corespondentul RFI si TVR la Moscova, Liviu Iurea: