
Politică
Qatarul sărbătoreşte
qatar-20101203183403.jpg

Qatarul este cea mai mica ţară şi prima ţară din Orientul Mijlociu care va găzdui importantul turneu de fotbal. În urma anunţului Federaţiei Internaţionale de Fotbal, străzile capitalei – Doha – s-au umplut de veselie, dansuri şi cântece de sărbătoare.
“Ar fi fost foarte dificil pentru noi toţi, dacă nu am fi fost votaţi ca gazdă a Cupei Mondiale de Fotbal din 2022”, a spus Şeicul Hamad bin Khalifa Al Thani, emirul Qatarului.
“Dar daca lucrul acesta s-ar fi întâmplat, nu ne-am fi descurajat, ci ne-am fi dublat eforturile pentru viitoatrea ocazie”, a mai adăugat emirul, subliniind faptul că acesata realizare a Qatarului este extrem de importantă pentru “toate ţările arabe” şi că “toţi arabii vor ajuta Qatarul în eforturile sale”.
Cât de mult şi-a dorit Qatarul sa găzduiască Cupa Mondială din 2022 a fost demonstrat o dată în plus de faptul că atât Emirul, cât şi soţia sa, împreună cu primul ministru şi ministrul de externe au zburat la Zurich, pentru a susţine candidatura ţării lor.
“Mulţumim pentru că aţi crezut în schimbare, mulţumim pentru că aţi crezut în extinderea graniţelor jocului, mulţumim că i-aţi dat Qatarului o şansă”, a declarat Şeicul Mohammed bin Hamad al Thani, conducătorul echipei de candidatură a Qatarului, în cadrul discursului de aceptare a deciziei FIFA. “Nu vă vom dezamagi.
Veţi fi mândri de noi, mândri de Orientul Mijlociu – vă promit lucrul acesta”, a mai adăugat Şeicul.
Vestea a fost primită cu bucurie şi de vecinii Qatarului. Şeicul Khalifa bin Zayed al Nahyan, Preşedintele Emiratelor Arabe Unite, a considerat realizarea Qatarului, ca fiind “o sursă de mândrie pentru noi toţi”, în timp ce Şeicul Mohammed bin Rashid al Maktoum, conducătorul Dubailui, a descris victoria Qatarului ca o “victorie a sportului arab”.
Deşi cu o populaţie de doar 1,6 milioane de locuitori, Qatarul este o ţară deosebit de prosperă. Este de remarcat faptul că într-o perioada în care marea majoritate a naţiunilor suferă înca din cauza crizei financiare – se asteaptă ca economia Qatarului să crească cu 15.5% în anul acesta şi cu 21% în 2011.
Qatarul a promis să cheltuiască peste 4 miliarde de dolari pentru a construi – până în 2022 - 9 noi stadioane şi pentru a renova 3 alte stadioane deja existente.
Qatarul s-a angajat de asemenea să investească încă 50 de miliarde de dolari în infrastructură, intenţionând sa construiască noi drumuri, un nou aeroport, un întreg sistem de metrou, precum şi să dubleze numarul hotelurilor.
Suma enormă de bani pe care Qatarul va trebui să o cheltuiască pentru Campionatul Mondial se explică în mare parte şi prin clima sa. În Qatar – ca de altfel în toată regiunea Golfului – se înregistrează vara temperaturi care uneori depasesc 50 de grade Celsius.
Campionatul Mondial din 2022 se va desfăşura – ca de obicei – în timpul verii, în consecinţă mulţi sceptici au sustinut că atmosfera firbinte şi aproape de nesuportat din acea perioada a anului în Qatar nu este potrivită pentru găzduirea unui Campionat Mondial.
Cu ajutorul unor soluţii tehologice extrem de avansate, şi folosind energia solară, Qatarul s-a angajat – însă – să mentină în toate cele 12 stadioane ale sale – o temperatură de maximum 27 de grade.