Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rachetele Patriot din Turcia stârnesc iritare la Moscova

rachetele-patriot-turcia-starnesc-iritare-moscova.jpg

Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan (Foto: Reuters/Umit Bektas)

NATO va desfăşura rachete Patriot şi trupe în Turcia, la graniţa cu Siria. Turcia consideră că măsura este necesară, din cauza tensiunilor în creştere dintre rebeli şi forţele lui Bashar al-Assad, de la graniţa turco-siriană. Tirurile de artilerie dinspre Siria au atins de mai multe ori teritoriul ţării vecine. Acordul, deocamdată neoficial, a stârnit tensiuni între Alianţa Nord-Atlantică şi Rusia.

Turcia a obţinut sprijinul aliaţilor săi din NATO în faţa ameninţării venite dinspre Siria. Va amplasa un sistem de interceptare la frontiera cu această ţară. După ce Guvernul de la Ankara a cerut oficial solicitarea, niciunul dintre membrii Alianţei nu a formulat obiecţii, potrivit cotidianului francez Le Monde. Totuşi, o decizie formală a ambasadorilor statelor NATO va veni probabil abia săptămâna viitoare.

Criticile au apărut deja din partea Moscovei, pentru care NATO şi orice mişcare a sa reprezintă încă ameninţarea cea mai importantă. Decizia este cu atât mai criticată cu cât Kremlinul a rămas singurul aliat internaţional important al regimului lui Bashar al-Assad. Rusia a anunţat că se opune desfăşurării de rachete sol-aer şi a insistat că decizia va dăuna stabilităţii din regiune.

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a respins însă criticile. "Sunt nejustificate", spune liderul NATO.

Desfăşurarea rachetelor Patriot, care sunt utilizate pentru a intercepta rachete sau avioane este pur defensivă, explică Rasmussen. Nu vor fi nicidecum utilizate pentru a ataca Siria. Vor servi doar ca măsură de descurajare a unor eventuali inamici, în contextul în care turcii sunt tot mai îngrijoraţi de rachetele siriene ce cad pe teritoriul lor şi de situaţia de la frontieră, în general. Un grup de experţi NATO a plecat deja spre Turcia, pentru a inspecta frontiera şi a decide unde să amplaseze rachetele.

Germania şi Olanda, state care dispun de astfel de interceptoare, au fost de acord să le trimită pe teritoriul turc. Germania va trimite şi 170 de militari în regiune. Decizia trebuie întâi să primească aprobarea Parlamentului.

NATO a mai dotat Turcia cu sisteme antirachetă Patriot în 1991 şi 2003, în timpul conflictelor din Irak. După aceea, rachetele au fost retrase.