Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Radovan Karadzici a cerut o primă amânare de la judecătorii TPI

Criminalul de război Radovan Karadzici a fost adusjoi, 31 iulie,în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie unde i s-a citit acuzaţia de genocid si crime de război. Karadzici a cerut o primă amânare ca să-şi studieze dosarul după ce a pretins că a fost răpit în mod ilegal. Acesta a mai afirmat că ar fi existat în Acordurile de la Dayton o înţelegere care îi garanta imunitatea, afirmaţie dezminţită de fostul negociator american Richard Holbruke.

Criminalul de război Radovan Karadzici a fost adusjoi, 31 iulie,în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie unde i s-a citit acuzaţia de genocid si crime de război.

Karadzici a cerut o primă amânare ca să-şi studieze dosarul după ce a pretins că a fost răpit în mod ilegal. Acesta a mai afirmat că ar fi existat în Acordurile de la Danyton o înţelegere care îi garanta imunitatea, afirmaţie dezminţită de fostul negociator american Richard Holbrooke. De altfel, a fost făcută publică şi informaţia conform căreia Karadzici a fost arestat cu câteva zile mai devreme decât se anunţase.

Acum Serbia speră să facă un pas decisiv pentru integrarea în Uniunea Europeană.

Fostul lider al sârbilor bosniaci, arestat săptămâna trecută, a compărut în faţa unui judecător al Tribunalului Penal Internaţional, la Haga, pentru prima oară, pentru a răspunde acuzaţiilor de genocid în timpul războiului din Bosnia, între 1992-1995.

Karadzici a declarat în faţa tribunalului că a primit o ofertă din partea lui Holbrooke, în numele administraţiei americane, să se retragă din viaţa publică, iar Washingtonul îi convinge pe procurori să renunţe la acuzaţiile împortiva sa.

Contactat de Reuters, Holbrooke a respins aceste afirmaţii, declarând că nimic nu este adevărat din acuzaţiile lui Karadzici.

"Este o acuzaţie mai veche pe care Karadzici a formulat-o în 1996", a spus el. "O astfel de înţelegere ar fi fost neetică şi imorală (...). Evident că nu s-a întâmplat acest lucru", a continuat Holbrooke.

Departamentul american de Stat a respins de asemenea afirmaţiile lui Karadzici.

"Ambasadorul Holbrooke şi noi am spus foarte clar, în repetate rânduri, că nu a avut loc nici un acord în care Radovan Karadzici să primească imunitate privind acuzarea sau arestarea sa", a precizat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Sean McCormack, într-o declaraţie scrisă.

Holbrooke a mai spus că, în calitate de cetăţean şi emisar special al preşedintelui Bill Clinton, a negociat părăsirea funcţiei de către Karadzici cu preşedintele sârb de la acea vreme, Slobodan Miloşevici.