Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Radu F. Alexandru: Polemica privind desemnarea premierului, o manipulare fără precedent a USL!

Discuţiile privind nominalizarea premierului după alegerile parlamentare din 9 decembrie sunt de fapt o "manipulare de o amploare fără precedent" a USL. Declaraţia a fost făcută la RFI de vicepreşedintele PDL, Radu F. Alexandru. El susţine că există "semne inconfundabile" că USL pregăteşte "o dictatură a majorităţii parlamentare".

Radu F. Alexandru acuză USL că întreţine polemica privind desemnarea premierului după alegeri: "Sunt convins că a fost o operaţiune de manipulare absolut de o amploare fără precedent a electoratului. În loc să discute pe un program de guvernare, în loc să explice realitatea, după cele şapte luni de guvernare, realitatea catastrofală în care au adus România la final de an, lansează tot felul de subiecte, pe care le întreţin prin canalele media pe care le au. Orice fel de discuţie legat de numele viitorului prim-ministru nu-şi are sensul decât a doua zi după ce s-a terminat numărătoarea votului".

Întrebat dacă totuşi nu de la preşedintele Traian Băsescu a pornit polemica, după ce a declarat că va desemna un premier în interesul naţional, vicepreşedintele PDL a răspuns: "N-aş spune că ăla a fost momentul zero, din care a început discuţia despre premier. Dar cred că un premier care serveşte interesul naţional din punctul meu de vedere era o formulare care spunea: voi desemna un premier care îndeplineşte condiţiile de desemnare şi de numire, înţelegând şi votul Parlamentului, în deplin acord cu legea. Nu am nici cea mai mică îndoială că Traian Băsescu va proceda exact cum prevede Constituţia, articolul 103 şi legea partidelor 14/2003. Dincolo de toate glumiţele, de toate tachinările cu unul sau cu altul, nu am nici o îndoială că Traian Băsescu se va încadra cu stricteţe în litera şi spiritul legii".

 

O nouă suspendare? "Îi cred în stare de orice!"

 

Radu F. Alexandru nu exclude o nouă procedură de suspendare a preşedintelui: "Îi cred în stare de orice! Au arătat astă vară, când s-a consumat acea tentativă de puci, că sunt în stare de orice. Toate declaraţiile pe care le-au făcut ulterior sunt profund îngrijorătoare. Tot ceea ce anunţă că vor face în situaţia în care vor ajunge la o majoritate de două treimi în Parlament sunt profund îngrijorătoare, sunt semnele inconfundabile a ceea ce se numeşte o dictatură a majorităţii parlamentare, modificarea Constituţiei, mutilarea Curţii Constituţionale, trecerea CSM sub control parlamentar, desfiinţarea ANI, DNA, acum această suită de ordonanţe de urgenţă privind audiovizualul, Avocatul Poporului, toate lucrurile astea sunt semnale că nu se vor da în lături de la nimic, că într-adevăr, această sintagmă, partid-stat să devină o realitate".

 
Radu F. Alexandru, intervievat de Cosmin Ruscior, despre desemnarea premierului după alegeri