Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Raluca Turcan vrea "reîmprospătarea" Guvernului

raluca-turcan-vrea-reimprospatarea-guvernului.jpg

Bate vântul remanierii la Palatul Victoria.

O "reîmprospătare" a activităţii Cabinetului Boc este necesară, spune la RFI deputatul PDL, Raluca Turcan. Ea speră ca nivelul de trai să crească "în cel mai scurt timp", pentru că altfel, misiunea oamenilor politici "nu şi-a atins scopul". Turcan mai afirmă că remanierea guvernamentală ar trebui să ţină cont şi de alte criterii, nu doar de atragerea fondurilor europene.

Raluca Turcan crede că atragerea fondurilor europene trebuie să fie o prioritate pentru miniştri, dar nu trebuie să fie singurul criteriu luat în calcul pentru o eventuală remaniere a Guvernului.

"Evident că miniştrii ar trebui să aibă ca principal obiectiv atragerea fondurilor europene. Atunci când se face o evaluare a miniştrilor, bănuiesc că criteriile sunt mult mai numeroase. Atributul este al premierului, dar ţinând cont că a trecut deja un an de la precedenta remaniere guvernamentală, cred că este necesară o reîmprospătare a activităţii Guvernului. Dacă sunt lucruri care puteau fi făcute mai bine, cred că orice Guvern responsabil, nu neapărat Guvernul Boc, trebuie să evalueze dacă nu trebuie luate măsuri, astfel încât să ajungem la performanţă maximă", explică deputatul PDL.

Raluca Turcan spune că "dacă în cel mai scurt timp nu vom ajunge la o creştere a nivelului de trai şi nu vom ajunge ca cetăţenii să simtă impactul dur al măsurilor de austeritate, misiunea noastră ca oameni politici şi ca factori de decizie înseamnă că nu şi-a atins scopul".

 

Diferenţe mari între ministere, crede Turcan

 

Întrebată dacă există diferenţe semnificative de performanţă între ministere, Raluca Turcan a răspuns: "Multe aspecte sunt demonstrate statistic. Dacă vă uitaţi chiar la atragerea fondurilor europene, sunt ministere mai performante şi ministere care nu au reuşit să-şi atingă aceste obiective".

Ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu, a declarat, vineri, la Alba Iulia, că remanierea va fi făcută "atunci când premierul şi preşedintele consideră că e oportun". El precizează că un criteriu important în evaluarea miniştrilor va fi "gradul de absorbţie a banilor europeni".

Prim-vicepreşedintele PDL, Gheorghe Flutur, a afirmat recent că remanierea "este atributul primului-ministru" şi că atunci când va fi hotărâtă, "trebuie şi făcută". El spune că nu s-a stabilit un termen pentru remaniere.

 
Raluca Turcan, intervievată de Cosmin Ruscior, despre remanierea guvernamentală