
Politică
Rapoartele de evaluare Schengen nu vor fi desecretizate
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Raportorul Parlamentului European privind aderarea României şi a Bulgariei la Spaţiul Schengen, Carlos Coehlo ceruse această desecretizare încă din 16 decembrie şi se aştepta ca ea să se concretizeze acum.
O scrisoare trimisă de la Consiliul de Miniştri, care i-a ajuns însă vineri seară părţii române, şi ea interesată de această desecretizare, explică "este în interesul statelor membre ca micşorarea nivelului de secretizare să nu fie realizat, ceea ce este şi în interesul României".
În lipsa acestui gest al statelor membre, unii parlamentari europeni pot totuşi consulta ultimele rapoarte de evaluare privind pregătirea celor două ţări aspirante.
Documentele se află bine păzite la Parlamentul European unde pot fi consultate doar de deputaţii comisiei de Libertăţi civile, care vor şi adopta un raport asupra problemei pe 14 februarie.
România şi ulterior Parlamentul European doreau ca documentele să devină publice pentru a demonstra faptul că poziţia Franţei şi a Germaniei, care se opun acum extinderii Spatiului Schegen, este nefondată.
Carlos Coehlo, raportorul european, va realiza un raport iar Parlamentul European îşi va da un aviz consultativ asupra problemei peste două săptămâni.
Parlamentul European ar putea spune atunci că nu se opune în principiu aderării celor două dar că nu poate da un aviz atât timp cât rapoartele rămân secrete sau va constata un bilanţ pozitiv pentru România şi unul negativ pentru Bulgaria, care este mai puţin bine pregătită.
Ultima variantă este defavorabilă României întrucât avizul Parlamentului European este unul comun pentru ambele ţări şi per total, impresia va fi că nici Bucureşti şi nici Sofia nu sunt pregătite să adere la spaţiul Schengen.