Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Raport: Drepturile omului şi Holocaustul, învăţate împreună la şcoală

auschwitz-l-20100126212951.jpg

Intrarea principală a lagărului de exterminare de la Auschwitz

Predarea Holocaustului şi cea a drepturilor omului în şcoli şi universităţi ar trebui să fie strâns legate, preconizează Agenţia pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene. Raportul acestui organism a fost dat publicităţii cu ocazia celei de-a 65-a aniversări a eliberării lagărului de exterminare de la Auschwitz, ce a avut loc pe 27 ianuarie 1947.

Predarea Holocaustului şi cea a drepturilor omului în şcoli şi universităţi ar trebui să fie strâns legate, preconizează Agenţia pentru Drepturi Fundamentale a UE. Raportul acestui organism a fost dat publicitatii cu ocazia celei de-a 65-a aniversări a eliberării lagărului de exterminare de la Auschwitz, ce a avut loc pe 27 ianuarie 1947.

"A descoperi trecutul pentru a construi viitorul" este titlul raportului şi el este rezultatul unui studiu efectuat asupra felului în care elevii şi studenţii percep astăzi realitatea lagărelor naziste. Autorii studiului s-au deplasat în toate cele 27 de state membre ale UE şi în 22 de situri legate de Holocaust. El a fost prezentat miniştrilor europeni ai educaţiei reuniţi la Auschwitz în Polonia, în preziua aniversării eliberării lagărului.

Spre surprinderea autorilor studiului, elevii şi studenţii din grupurile vizitate au indicat că drepturile omului nu constituie un concept fundamental abordat de şcoală. Surprinderea e legitimă, având în vedere că miniştrii educaţiei din statele membre ale UE declaraseră exact contrariul, şi anume că drepturile omului ar fi o materie prioritară.

Oricum ar fi, recomanda Agentia europeana a drepturilor fundamentale (FRA, creata la Viena în februarie 2007), conectarea "materiei" drepturile omului cu Holocaustul este cât se poate de logică şi necesară, având în vedere că lagărele naziste de concentrare, de muncă şi de exterminare constituie unul din exemplele cele mai flagrante şi mai tragice din istoria recentă de încălcare a drepturilor celor mai elementare.

Impresionantă oricând şi oriunde această mărturie, una din multele în acest sens, dar trebuie spus că, în ciuda faptului că ele relatează acelaşi lucru, oroarea nu e cu nimic diminuată.

“Ştiţi voi unde vă aflatţi acum?”, tuna prima întrebare, după care urma o tăcere de mormânt. “Vă aflaţi într-un lagăr de exterminare!”, veni raspunsul rostit cu trufie şi sadică satisfacţie. “Ştiţi voi ce înseamna aceasta?”, tuna si a doua întrebare si iar se lasa aceeasi tacere de mormânt. “Aceasta înseamna ca, începând de azi, voi nu mai aveti nici un drept, ci numai îndatoriri. Nici hainele de pe voi nu mai sunt ale voastre. Sunt ale statului german! N-aveti voie sa raportati nimic, nimanui, ci numai sa va supuneti si sa executati. Şeful lagărului şi şefii de barăci au drept de viaţă şi de moarte asupra voastră.”

Este un citat din Dicţionar de lagăr de Oliver Lustig, născut în 1926 în România, unul din supravieţuitorii lagărului Birkenau-Auschwitz.

Cu zece zile înainte de sosirea Armatei Rosii, 60 000 de prizonieri au fost obligati de nazisti sa plece într-un adevarat Mars al morţii către alte lagăre. Slăbiţi de regimul de viaţă inuman, îmbrăcaţi sumar pe o vreme de iarnă cumplită, numeroşi au fost cei care cădeau de epuizare şi erau imediat împuşcaţi de militari. 7 000 de persoane au rămas totuşi la Auschwitz, copii sau persoane prea slăbite pentru a fi îmbarcate în această aventură. Ei îşi amintesc de sosirea unui soldat sovietic, extenuat şi el şi în zdrente, cu doua zile înaintea celor care vor fi considerati eliberatorii lagarului în ziua de 27 ianuarie 1945. Dar nici acestia nu-i prea puteau ajuta pe prizonierii din lagar. Ei au instalat o bucatarie de camoanie în fata baracii copiilor, în care fierbeau carne de cal. Se amuzau apoi aruncându-le copiilor înnebuniti de foame oase în zapada, care, în patru labe precum câinii se avântau sa le caute - povesteste o alta supravietuitoare, Kazimiera Wasiak, pensionara de 76 de ani, care a cunoscut lagarul la vârsta de 11 ani.

Supravieţuitorii sunt din ce în ce mai puţini, de aceea, recomandarea Agenţiei Europene pentru Drepturile Omului e cât se poate de judicioasă: predarea drepturilor omului nu poate ignora această pagină neagră din istoria noastră recentă.

719