Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Raport: Evaziune cu ajutorul vameşilor

tiruri-vama-11948.jpg

Raport: Evaziune cu ajutorul vameşilor

România conduce într-un clasament al ţărilor din spaţiul comunitar cu economii subterane. La capitolul evaziune fiscală, suntem întrecuţi doar de Bulgaria – situaţia fiind posibilă chiar cu ajutorul autorităţilor care ar trebui să lupte împotriva fenomenului.

Concluzia se desprinde dintr-un raport intern realizat de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi obţinut în exclusivitate de agenţia Mediafax. Raportul obţinut de agenţia Mediafax este realizat din interiorul sistemului în aprilie – pe cînd Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), în subordinea căreia funcţionează Autoritatea Naţională Vamală, era condusă de Sorin Blejnar.

Raportul analizează eficienţa statului în prevenirea şi combaterea fraudei şi evaziunii. Asta în condiţiile în care fosta conducere ANAF îşi asumase să obţină venituri suplimentare de 1,5% din PIB prin combaterea evaziunii fiscale.

Astfel, în documentul obţinut de MEDIAFAX se arată că, deşi are una dintre cele mai ridicate cote de impozitare din Uniunea Europeană atât pentru TVA, cât şi pentru contribuţiile sociale obligatorii, România este ultima ţară a UE în ceea ce priveşte veniturile colectate ca pondere în PIB.

Principala cauză: evaziunea fiscală. Economia subterană este evaluată la 30,2% din PIB, România fiind devansată la acest capitol doar de Bulgaria, în timp ce state ca Austria, Germania, Franţa, Irlanda şi Olanda au redus acest indicator la o pondere de sub 15%.

În România, nivelul evaziunii fiscale a continuat să rămână ridicat chiar dacă taxele vamale au scăzut. Raportul constată aici că la evaziunea ridicată contribuie chiar vameşii.

Astfel documentul redactat la nivelul Guvernului prezintă detaliat modul în care se operează: o metodă “clasică” este cea în care chiar vameşii încadrează mărfurile la taxe mai mici – se întâmplă frecvent cu produse vprovenite din China şi Turcia.

Valoarea în vamă a mărfurilor importate are afecte directe şi asupra taxei pe valoarea adăugată datorată în vamă de către importator.

Se întîmplă în special în cazul produselor accizabile de genul ţigărilor şi a băuturilor,

Altă modalitate de evaziune fiscală este declararea nereală a naturii mărfurilor importate, metodă utilizată cu precădere în cazul produselor accizabile (ţigări, alcool), a celor foarte scumpe (parfumuri) sau a produselor contrafăcute (ţigări, tricotaje, parfumuri). În aceste situaţii, importatorii declară mărfuri de o cu totul altă natură decât cele importate, valoarea în vamă a mărfurilor declarate în baza unor documente de achiziţie fictive fiind mult inferioară mărfurilor importate în realitate.

 
Andreea Orosz şi magazinul european