Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Raport PE încurajant pentru aderarea la Schengen

schengen-aeroport.jpg

Când va intra România în Schengen?

Un raport privind aderarea României la Spaţiul Schengen este prezentat marţi, 12 aprilie, la Bruxelles, în Parlamentul European. Textul contrazice poziţia tranşantă a Franţei. Raportul parlamentar este prezentat în Comisia de Libertăţi Civile, urmând a fi votat în plenul Parlamentului European la începutul lunii iunie.

Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan

Votul se va petrece cu câteva zile înainte de o reuniune importantă a miniştrilor europeni de Interne, care sunt aşteptaţi atunci să valideze gradul de pregătire al României şi Bulgariei.

Parlamentul are un rol pur consultativ, dar important în acest proces de aderare la Spaţiul Schengen, iar atitudinea binevoitoare a raportorului Carlos Coehlo a ajutat până acum România.

Coehlo a câştigat în numele Parlamentului European bătălia dată pentru desecretizarea rapoartelor tehnice făcute de experţii statelor membre şi a întocmit un document de reflexie parlamentară.

Ultimele analize ale experţilor europeni arată că cele două ţări sunt la egalitate acum şi că ele respectă şapte criterii tehnice din şapte, cu toate că unele îngrijorări persistă în cazul Bulgariei.

Raportul Parlamentului European, bazat pe opinia experţilor, dar şi pe vizitele făcute de raportor pe teren în Bulgaria arată aceeaşi stare de fapt, dar prezintă situaţia încurajant.

Carlos Coehlo aminteşte că şi la extinderea anterioară a Spaţiului Schengen au fost unele îngrijorări, dar acestea au fost risipite pe parcurs.

Cu toate acestea, o decizie pentru aderarea celor două nu va fi luată în curând. Franţa doreşte ca detaliile tehnice îndeplinite de cele două ţări să fie completate cu unele politice.

Parisul va încerca în curând să prezinte partenerilor europeni o listă controversată de şase noi criterii, care vizează eradicarea corupţiei şi reforma justiţiei în ambele ţări.