Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Raport: Infractorii aşteaptă să se elibereze închisorile

infractorii-asteapta-sa-se-elibereze-puscariile.jpg

Închisoarea Santé, Paris. Getty Images

Preşedintele Franţei Nicolas Sarkozy a primit marţi un raport-şoc pe biroul său. Deputatul conservator Eric Cioti, specializat în chestiuni de securitate, şi-a prezentat "arsenalul": 50 de măsuri destinate să remedieze chestiunea pedepselor cu închisoarea neexecutate în Franţa din lipsă de spaţiu. Trebuie precizat că circa 80 de mii de astfel de pedepse aşteaptă să fie puse în practică. 

Franţa este confruntată cu un uriaş deficit de locuri în puşcăriile sale. Rata de detenţie franceză este una dintre cele mai mici din Europa. În prezent există doar 56 de mii de locuri pe care se înghesuie deja 65 de mii de deţinuţi. 80 de mii stau însă mai departe în libertate, din lipsă de spaţiu.

"Situaţia este inacceptabilă" denunţă Eric Ciotti. În perspectiva alegerilor prezidenţiale de anul viitor când problema va fi ridicată, deputatul majorităţii parlamentare propune o serie de măsuri concrete pentru a diminua numărul de pedepse ne-executate.

Locuri pentru puşcăriaşi s-ar putea găsi în vechile incinte militare nefolosite. Se pot de amenenea închiria imobile private şi nu în ultimul rând se vor putea construi structuri modulare uşoare. Acestea din urmă ar fi însă rezervate doar condamnaţilor care nu prezintă riscul de a evada.

Raportul preconizează de asemenea modificarea legii penitenciare din 2009. Astfel, astăzi pedepsele cu închisoarea care nu depăşesc doi ani pot fi transformate în pedepse fără privare de libertate.

Eric Ciotti vrea ca aceste facilităţi să fie posibile doar pentru pedepsele de până la un an de zile. Reducerile automate ale pedepsei - actualmente de trei luni în primul an de încarcerare, două luni pentru fiecare an suplimentar- ar trebui şi ele revizuite, spune alesul UMP. În linii generale, multe din aceste 50 de măsuri ar putea fi puse în practică într-un timp foarte scurt. Costul acestora este evaluat la doar 20 de milioane de euro.

Cum era de aşteptat, propunerile deputatului francez au dat naştere la păreri pro şi contra.  

A umple puşcăriile nu va rezolva problema delincvenţei" estimează de exemplu partidul centrist din opoziţie. Specialiştii în chestiuni de securitate ai partidului socialist - principala mişcare de opoziţie din Franţa - denunţă şi ei faptul că dreapta caută tot timpul ţapi ispăşitori ca să-şi mascheze eşecul în domeniul combaterii delincvenţei.

Ségolène Royal, candidata socialiştilor la ultimele prezidenţiale, se declară însă de acord cu ideea de a le impune minorilor delincvenţi o formă de serviciu civic în timpul căruia, cei mai dificili dintre tineri ar putea fi încadraţi militar.

În sfârşit, Frontul Naţional, mişcarea de extremă dreapta devenită tot mai populară în ultima vreme, regretă faptul că autorul raportului s-a inspirat masiv din propriul său program. În contextul alegerilor prezidenţiale de anul viitor, Nicolas Sarkozy, care încă nu şi-a anunţat intenţiile pentru un al doilea mandat, ar putea ignora aceste critici pentru a-şi găsi argumente suficiente în vederea alimentării programului său electoral. În plus, aşa s-ar putea linişti şi partea din electorat dornică de mai multă securitate, cea care este tot mai atrasă de tezele Frontului Naţional.

 
Vasile Damian despre închisorile şi infractorii din Franţa