Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Raport pe justiţie : Operaţiunile anti-corupţie din vămi trebuie urmate şi de procese

Raportul Comisiei Europene pe justiţie este în linii mari favorabil Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi Agenţiei Naţionale pentru Integritate şi apreciază legea Micii Reforme în Justiţie. Documentul obţinut de RFI mai subliniază însă că Parlamentul s-a opus unor anchete de corupţie. Bruxelles-ul remarcă şi raziile de la vămi şi aşteaptă rezultate concrete mai departe. Acestea sunt principalele elemente ale raportului privind reforma în justiţie şi lupta anti-corupţie.

De la precedentul raport al Comisiei Europene, România a făcut câţiva paşi importanţi, pentru a îmbunătăţi celeritatea proceselor, prin adoptarea legii privind Mica Reformă în Justiţie şi prin modificarea legii de funcţionare a Curţii Constituţionale, aşa cum a recomandat Bruxelles-ul.

În acest timp, România a pregătit proiecte de închidere a instanţelor şi Parchetelor neviabile şi de a muta personalul la alte instanţe.

De asemenea, Bucureştiul a pregătit propuneri pentru întărirea recrutării şi pregătirii magistraţilor.

În ultimele şase luni, Direcţia Naţională Anticorupţie şi-a menţinut cursul convingător în privinţa anchetelor de mare corupţie. Cu toate acestea, cazurile importante de corupţie la nivel înalt nu au cunoscut prea multe progrese în instanţă.

România a adoptat şi a îmbunătăţit legea prin care asigură funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate. Totuşi, în acest timp, Parlamentul a decis să taie semnificativ bugetul ANI, în contextul restrângerilor bugetare generale.

Parlamentul s-a opus anchetei într-un caz de presupusă corupţie privind un fost ministru (n.r. - aici e vorba de Monica Iacob Ridzi, fost ministru PDL al Tineretului).

De la ultima evaluare, România a răspuns într-un mod "constructiv" recomandărilor Comisiei.

Bucureştiul trebuie să se concentreze pe implementarea noilor Coduri, pe reforma sistemului disciplinar pentru magistraţi şi pe întărirea politicilor generale anti-corupţie.

Raportul aminteşte şi de decizia prin care Curtea Constituţională (CC) a invalidat în luna ianuarie alegerea unor membri ai CSM. Decizia CC creează posibilitatea ca noul CSM să-şi asigure "credibilitatea".

De la ultima evaluare, DNA a continuat cursul bun al anchetelor în privinţa marii corupţii, trimiţând în judecată un număr semnificativ de persoane, inclusiv un membru al Parlamentului European, trei foşti miniştri, doi foşti secretari de stat şi un număr de magistraţi.

Datele privind sentinţele instanţelor în cazuri de mare corupţie în primele trei trimestre din 2010 arată o creştere a condamnărilor.

Raportul aminteşte şi de raziile procurorilor de la graniţele României, o operaţiune anti-corupţie "la scară largă", ce trebuie urmată şi de procese.

De asemenea, anchetele în cazuri de corupţie mică şi medie în plan local s-au înmulţit.

În fine, raportul Comisiei mai notează modificarea legislaţiei în privinţa achiziţiilor publice. Impactul concret al acestor măsuri încă mai trebuie demonstrat în practică, potrivit documentului.

 
Mihaela Gherghişan, Bruxelles, în dialog cu Anca Năstase