Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Raport MCV: o apreciere politică încurajantă

Comisia Europeană adoptă anul acesta o atitudine politică încurajantă pentru Bucureşti în raportul privind justiţia şi combaterea corupţiei, explică surse comunitare. Bruxelles-ul doreşte să se ţină departe de legătura făcută de unele state membre între slabele performanţe ale României în combaterea corupţiei şi eşecul în aderarea ţării la Spaţiul Schengen.

Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan

Comisia Europeană, care a respins de la bun început legătura făcută între MCV şi Schengen de către ţări ca Olanda, Franţa, Germania şi altele nu doreşte să fie acum o posibilă unealtă.

Pentru a evita acest lucru, în raportul de monitorizare, aşteptat pentru 20 iulie, rezultatele tehnice ale reformei justiţiei şi combaterii corupţiei au fost evaluate politic în mod amplificat, explică surse comunitare.

În general, raportul MCV prezintă o tendinţă pozitivă a reformelor din România şi pune accentul acum pe implementarea unor decizii luate.

La fel, ar trebui să continue evaluarea pozitivă a activităţii Direcţiei Nationale Anticorupţie (DNA), iar o evaluare similară ar putea fi făcută Agenţiei Naţionale pentru Integritate (ANI).

Raportul anual de monitorizare are anul acesta o importanţă specială, întrucât în funcţie de progresele semnalate, o decizie va fi luată de state membre ale UE privind admiterea în Spaţiul Schengen a frontierelor aeriene române în această toamnă.