Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rasmussen: NATO nu are nicio intenţie să atace Rusia

anders-fogh-rasmussen-foto-reuters.jpg

Anders Fogh Rasmussen. Foto: Reuters

Anders Fogh Rasmussen, secretarul general NATO, îşi continuă turneul în ţările baltice. După Lituania şi Estonia joi, liderul Alianţei Nord-Atlantice se află vineri în Letonia. Pe ordinea de zi, printre altele, sunt menţionate apeluri către Moscova.

Vasile Damian:

La Vilnius, secretarul general NATO a cerut Rusiei să renunţe la proiectele de întărire a prezenţei militare la Kaliningrad, enclava rusă aflată la frontierele Poloniei şi Lituaniei, două ţări membre ale Alianţei Nord-Atlantice. „Declaraţiile Rusiei sunt motiv de îngrijorare pentru noi” a recunoscut Rasmussen, afirmând că NATO nu are nicio intenţie să atace Rusia.

Moscova a anuntat recent că va instala la Kaliningrad rachete Iskander cu rază scurtă de acţiune, iar presa rusă afirmă că, în plus, în luna aprilie, va intra în serviciu tot în enclavă şi sistemul mobil de apărare antiaeriană. O serie de măsuri destinate, spune Moscova, să contracareze planurile NATO de a instala un scut antirachetă în Europa – planuri care includ şi România, aşa cum ştim.

Lituania, dar şi ceilalţi doi vecini baltici – Estonia şi Letonia – sunt, fireşte, iritaţi de desfăşurarea de material militar rusesc la porţile lor. Independente din 1991, după o jumătate de secol de dominaţie sovietică, şi membre NATO din 2004, cele trei state baltice au în cotinuare o relaţie dificilă cu Moscova.

 
Vasile Damian: După Lituania şi Estonia joi, liderul Alianţei Nord-Atlantice se află vineri în Letonia