Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Răsuflă uşurată Rusia, după realegerea lui Barack Obama?

rasufla-usurata-rusia-realegerea-lui-barack-obama.jpg

Vladimir Putin şi Barack Obama (Foto: Reuters)

Vladimir Putin i-a trimis o telegramă miercuri preşedintelui american, Barack Obama, pentru a-l felicita pentru realegerea sa în funcţie, anunţă purtătorul de cuvânt de la Kremlin. Preşedintele rus îl va felicita telefonic, în curând, pe omologul său american. Victoria lui Obama e un semnal bun pentru autorităţile ruse. La nivel politic, Moscova răsuflă uşurată.

Corespondentul RFI şi TVR la Moscova, Liviu Iurea

Dacă ar fi să ne aducem aminte de ce declara Mitt Romney în timpul campaniei electorale, că Rusia este inamicul geo-politic al Statelor Unite, victoria şi obţinerea unui nou mandat pentru Barack Obama este un semnal bun pentru autorităţile ruse.

După cum ştim cu toţii, când Dmitri Medvedev încă era preşedintele Rusiei şi a avut o întâlnire la nivel înalt cu Barack Obama, preşedintele american i-a spus, cu microfonul deschis, lui Medvedev că aşteaptă să treacă alegerile din Statele Unite, ca să poată fi mai flexibil pe problema spinoasă care a rămas între Washington şi Moscova, scutul american antirachetă.

Oricum, sunt încă multe puncte divergente între Moscova şi Washington, dar politicienii ruşi sunt destul de sceptici că şi în al doilea mandat al lui Barack Obama se va rezolva ceva.

 
Moscova, Liviu Iurea, despre poziţia Rusiei faţă de alegerile din SUA