Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Război deschis între eurodeputaţi şi capitale în dosarul Schengen

Parlamentul European a suspendat joi, 14 iunie, negocierile în privinţa a cinci proiecte de lege cu statele membre UE, până când acestea din urmă îi vor restitui competenţele în procesul de reformare a Spaţiului Schengen. Liberalii europeni au ameninţat chiar cu sesizarea Curţii Europene de Justiţie în acest caz.

Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan

Consecinţa este că pentru moment, dosarul Schengen va fi blocat. Cinci problematici alcătuiesc acest dosar şi toate sunt acum retrase de pe agenda Parlamentului European pentru sesiunea plenară din luna iulie.

Reintroducerea controalelor la frontierele interne, bugetul 2013 dedicat securităţii Spaţiului Schengen, convenţia pentru implementarea acordului Schengen, securitatea împotriva atacurilor informatice şi protejarea datelor personale sunt cele cinci dosare.

Prin urmare, eurodeputaţii, care îşi păstraseră de fapt dreptul de a co-legifera cu statele membre majoritatea acestui dosar, acum blochează tot. Ei spun că este vorba de fapt de o suspendare a cooperării cu statele membre, până când acestea repară ceea ce au stricat.

Este un fapt fără precedent ca unul dintre colegislatori să fie exclus în plin proces de decizie”, a declarat preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz.

Săptămâna trecută, prin schimbarea bazei legale, statele membre au stabilit ca Parlamentul să nu mai decidă şi asupra noilor reguli de evaluare a criteriilor Schengen.

Este doar un cod de procedură, nu o lege ca atare, dar eurodeputaţii au ales să se supere, în baza falsului motiv al retragerii dreptului de a legifera. ”Este o palmă pe obrazul democraţiei parlamentare”, a adăugat Schulz, care plăteşte aici mai multe poliţe statelor membre. Ei doresc acum prin urmare restabilirea bazei juridice anterioare (articolul 77 din Tratatul UE), gest fără de care reforma Schengen este pusă la naftalină.

Statele membre, însă, care invocă raţiuni pur juridice spun că articolul 77 nu era cel adecvat deciziei comunitare şi prin urmare evaluarea criteriilor Schengen va fi decisă (fără eurodeputaţi) în baza articolului 70. În acest sens, statele membre au cerut avizul juridic al Consiliului de miniştri al UE.

Eurodeputaţii ştiu foarte bine că statele membre au dreptate, de aceea ezită să le dea în judecată. Tot ceea ce pot face este să enerveze capitalele prin blocarea dosarului Schengen.

Statele membre sunt cele care doresc reforma Spaţiului Schengen cu orice preţ şi asta pentru a se proteja de fluxuri migratorii masive. Eurodeputaţii şi Comisia Europeană sunt mai degrabă sceptici privind întregul dosar.