Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Războiul civil din Siria a trecut graniţa către Liban

Libanul este afectat de un val de răpiri, iar violenţele interreligioase se agravează pe zi ce trece. Presa internaţională scrie că războiul civil din Siria a trecut deja graniţa către vecinul său, Liban.

Două state, doi vecini cu situaţii politice complicate şi o demografie încă şi mai complicată. După ce în Siria războiul civil a izbucnit deja şi în Liban echilibrul fragil dintre şiiţi, sunniţi şi creştini riscă să se rupă. Joi, 11 sirieni au fost răpiţi pe teritoriul Libanului, după un alt val de răpiri de miercuri, când 20 de persoane au fost capturate şi duse într-un loc necunoscut.

State din Golf cu majoritate sunnită precum Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Qatar au început să-şi repatrieze toţi cetăţenii aflaţi în Liban de teama represaliilor şiiţilor. Totodată, aceste state, plus Turcia, ar fi avertizat pe canale diplomatice Libanul că orice răpire a cetăţenilor lor pe sol libanez se va solda cu represalii contra şiiţilor din statele citate.

Clanul Meqdad din Liban, de origine şiită, a răpit circa 30 de sirieni şi un turc, ca răzbunare faţă de răpirea din capitala Siriei, Damasc, a unuia dintre membrii clanului: Hassan Meqdad. Astăzi, clanul a ameninţat, potrivit publicaţiei libaneze The Daily Star că va ucide cetăţeanul turc dacă Hassan Meqdad va păţi ceva. Clanul a ameninţat că va continua răpirile, dar se va limita la sirieni care au legătură cu Armata Siriană Liberă, adică rebeli şi la cetăţeni turci – Turcia fiind principalul sprijin al rebeliunii contra regimului Assad din Siria. Clanul a explicat că eforturile ministrului de Interne Marwan Charbel de a media eliberarea ostaticilor vor fi zadarnice.

 

De unde a pornit însă totul?

 

Marţi, televiziunea Al Arabiya relata că Hassan Meqdad a fost răpit de Armata Siriană Liberă. Adică de rebelii sirieni. Potrivit televiziunii, acest membru al clanului Meqdad este înregimentat în Hezbollah, organizaţie considerată teroristă de majoritatea statelor occidentale, dar care deţine o parte din puterea politică în Liban. Forţa sa se manifestă în special în sudul Libanului, unde au reuşit să-şi atragă simpatia populaţiei, pe care o ajută financiar. Hezbollah neagă că Hassan Meqdad ar face parte din rândurile sale, rebelii sirieni neagă că l-ar fi răpit ei pe Meqdad. Totuşi, potrivit Al Arabiya, rebelii sirieni sunt convinşi că Hassan Meqdad făcea parte din grupul de 1500 de oameni trimis de Hezbollah în Siria pentru a-l ajuta pe preşedintele Bashar al-Assad. În plus, familia Meqdad este originară din valea Bekaa, nu departe de graniţa siriană, adică regiunea dominată de Hezbollah.

Organizaţia libaneză este de sorginte şiită şi a fost dintotdeauna un aliat al regimului Assad din Siria, regim ce face parte din secta alawită, considerată o ramură a şiismului. Majoritatea sirienilor sunt însă sunniţi şi la fel – cea mai mare parte a rebelilor.

Aceste răpiri de genul ochi pentru ochi ridică serioase semne de întrebare referitoare la capacitatea guvernului de la Beirut de a împiedica războiul civil din Siria să ajungă şi în Liban.

Ce s-a întâmplat zilele acestea e un semn clar că un mare haos e pe cale să înceapă în Liban”, a declarat un politician de rang înalt pentru Daily Star.

Dar acestea sunt doar ultimele incidente. În urmă cu câteva zile, şeful securităţii siriene, generalul Ali Mamlouk, este acuzat de justiţia libaneză că a pregătit atentate în Liban. În cadrul aceluiaşi dosar a fost arestat fostul ministru libanez Michel Samaha, apropiat al Damascului. Generalul Mamlouk ar fi organizat un grup pentrreu a comite masacre interconfesionale şi acte de terorism cu ajutorul unor dispozitive explozive transportate şi depozitate de către Michel Samaha, a declarat o sursă judiciară libaneză pentru AFP. Oficialul sirian şi complicii săi sunt suspectaţi că plănuiau şi asasinarea unor personalităţi politice şi religioase din Liban.

Libanul a fost deja măcinat de un război civil de 15 ani – între 1975 şi 1990, soldat cu circa 230.000 de morţi. A fost de asemenea sub ocupaţia Siriei începând din 1976 şi până în 2005, când sub presiunea comunităţii internaţionale ce a urmat după asasinarea premierului libanez Rafik Hariri, Siria a fost nevoită să îşi retragă trupele de pe teritoriul vecinului său.

În plus, dacă scenariul potrivit căruia alawiţii şi-ar putea crea un stat în nordul Siriei se va adeveri, situaţia Libanului va deveni şi mai problematică şi toată arhitectura demografică a zonei se va prăbuşi, spun politicieni libanezi citaţi de The Guardian. Pentru că acum, şiiţii, care în urmă cu ceva vreme erau o minoritate în regiune au devenit o forţă demografică. Iar alawiţii lui Al Assad sunt practic o ramură a şiiţilor.