Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Războiul din Mali cuprinde şi Algeria

mali.jpg

Soldaţi din Mali. REUTERS/Joe Penney

Conflictul din Mali se extinde. Spectaculoasa luare de ostatici de pe o platformă de extracţie a gazelor naturale, în Algeria, are legătură directă cu războiul din statul african. Prin răpirea celor câteva zeci de occidentali, Islamiştii au reuşit să atragă atenţia întregii comunităţi internaţionale dar şi să atragă practic în conflictul cu Franţa din Mali şi principala putere militară regională, adică Algeria.  

Cum ar putea evolua lucrurile de pe teren ţinând cont de aceste incidente?

O săptămână după intrarea în scenă a Franţei, 7 zile deci după declanşarea acestui "război francez contra terorismului", armata din Hexagon este mai departe singurà în deşert chiar dacà intervenţia ei este sprijinită, mai ales la nivel politic şi diplomatic de comunitatea internaţională. Cert, Uniunea Europeană a decis într-un final că-şi va trimite experţii în Mali ca să-i formeze pe militarii locali. E vorba însă de o propunere făcută mult înaintea intervenţiei militare franceze de săptămâna trecută. Cert, alte state europene au propus să trimită ajutor medical, umanitar sau logistic în Mali.  Marea Britanie de exemplu oferă avioane de transport. Americanii dau şi vor da şi mai multe informaţii extrem de importante militarilor  francezi, graţie sateliţilor de care dispun.

În ciuda acestui sprijin unanim, nicio ţară europeană nu se gândeşte să ia parte şi la lupte. Europa apărării rămâne în continuare o vorbă goală. Doi ani după intervenţia din Libia - care indirect a declanşat actualul conflict - nicio ţară nu contestă legitimitatea intervenţiei franceze dar sprijinul se opreşte practic aici şi asta chiar dacă, aşa cum recunoştea însăşi cancelara germană Angela Merkel, "terorismul din Mali nu e doar o ameninţare pentru Africa ci şi pentru Europa". Berlinul, care alături de Paris se vrea "motorul Europei" e dispus în cel mai bun caz, să contribuie cu două avioane de transport militar. Nici africanii nu se grăbesc prea mult să-şi trimită trupele la sol în ţara vecină.  Primii soldaţi din Ciad vor sosi în Mali  abia peste câteva zile. La fel şi soldaţii nigerieni, senegalezi şi togolezi. Războiul va fi însă lung şi dureros iar cei 1400 de militari francezi deja prezenţi aşteaptă întăriri - se evocă în total un contingent de 2500 de oameni pe teren plus sprijinul aerian de rigoare cu avioane şi elicoptere de luptă.

Conflictul din Mali, nimeni nu uită chestiunea, se poate extinde şi la Franta, islamiştii îşi pot exporta războiul "sfânt" şi pe teritoriul hexagonal şi nu ar fi o premieră. "Pentru o ţară şi preşedintele ei, războiul este o opţiune întotdeauna riscantă" scrie editorialistul de la ziarul La Croix. Cu toate acestea, nimeni în restul lumii nu s-a încumetat să se implice pentru moment în acest conflict. Franţa, fosta putere colonială - până acum mai bine de o jumătate de secol - pare a fi veşnic însărcinată cu această misiune specială, aceea de a face ordine în fostele sale teritorii ocupate. Cu riscul ca treburile să se complice şi să i se reproşeze apoi implicarea prea mare". Cum notează însă un alt editorialist de la Libération, "acest război din Mali în care Franţa este în prima linie, nu este un război dus de fostul colonizator. E vorba de un conflict internaţional major. Operaţiunile militare ca şi soluţiile politice nu se pot reduce doar la combaterea terorismului. Toţi locuitorii din Mali, toate ţările din vestul Africii, întregul Magreb dar şi restul comunităţii internaţionale trebuie să pună umărul" pentru a pacifica zona.