Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Războiul mitingurilor electorale în Franţa

razboiul-mitingurilor-electorale-franta.jpg

François Hollande (Foto: RFI/Florent Guignard)

Week-end-ul care începe este ultimul înaintea primului tur al alegerilor prezidenţiale franceze din 22 aprilie. Principalii candidaţi, socialistul François Hollande, favoritul sondajelor şi preşedintele-candidat Nicolas Sarkozy, le-au dat întâlnire simpatizanţilor la Paris. Astfel, capitala Franţei va fi scena duminică a două mitinguri uriaşe, primul în Place de la Concorde, al doilea în estul Parisului, la Vincennes. Dacă niciuna dintre tabere nu riscă să dea cifre exacte, se poate totuşi estima că în fiecare loc se vor aduna zeci de mii de oameni.

Pe ultima sută de metri a campaniei, asistăm la un adevărat "război al mitingurilor" electorale. Candidatul socialist, François Hollande, şi-a chemat simpatizanţii începând cu ora 14, pe peluza din faţa castelului Vincennes. Momentul se doreşte a fi unul popular, festiv, chiar dacă timpul se anunţă răcoros.

Organizatorii întâlnirii speră însă înainte de toate o mobilizare masivă şi o imagine de unitate a familiei de stânga, cu o săptămână înaintea primului tur. Se va lansa un apel absenteiştilor, dar şi un apel pentru un vot util pe 22 aprilie. Util în sensul lui Hollande, pentru ca socialistul să obţină cel mai mare scor posibil încă din primul tur.

La câţiva kilometri de Vincennes, în Place de la Concorde, preşedintele-candidat Nicolas Sarkozy şi-a dat întâlnire cu suporterii, începând cu ora 16. Piaţa este simbolică pentru reprezentantul conservator, întrucât acolo şi-a serbat victoria din mai 2007. La tribuna instalată în faţa parcului Tuileries se va perinda multă lume, numeroşi vorbitori care vor lansa o serie de mesaje mobilizatoare taberei prezidenţiale, destul de sceptică în faţa avalanşei de sondaje defavorabile "campionului" ei.

Rămâne de văzut câtă lume se va duce colo sau dincolo. O bătălie a cifrelor ca la marile mitinguri de protest sindicale nu este exclusă, chiar dacă oficial, nimeni nu îndrăzneşte să facă pronosticuri. De altfel, nici prefectura de poliţie din Paris nu a prevăzut să-i contabilizeze pe participanţii la cele două mitinguri electorale, estimând că nu este vorba de "manifestaţii revendicative".

Pentru François Hollande, scopul este de a demonstra că nu degeaba este în fruntea sondajelor de opinie de luni de zile. De remarcat că socialistul a evocat joi pentru prima dată posibila sa victorie pe 6 mai, după al doilea tur, finala prezidenţială.

În ciuda îngrijorărilor care încep să se facă auzite în tabăra prezidenţială, Sarkozy continuă şi el să creadă în victoria sa. "Vom câştiga amândoi şi tu şi eu", îi spunea tot joi preşedintele-candidat francez omologului său american, Barack Obama, într-o videoconferinţă abil mediatizată de Palatul Elysée.

Pentru Sarkozy, miza mare este să menţină o mobilizare populară cât mai mare, în ciuda cifrelor defavorabile ale sondajelor de opinie. Pentru Hollande, interesul mitingului parizian este de a le arăta francezilor că şi el poate atrage zeci de mii de simpatizanţi, nu numai Jean-Luc Mélenchon, reprezentantul comuniştilor şi spectaculoasa revelaţie a acestei campanii electorale pentru prezidenţiale.