Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Reactia Chisinaului la declaratiile lui Nicolas Sarkozy

Extinderea Uniunii Europene vizează, pe termen lung, şi Republica Moldova, a declarat la Bucureşti preşedintele francez Nicolas Sarkozy. El a adăugat că Europa trebuie sa ramana unita, iar toate tarile din Balcani, sau Moldova, de pilda, au vocatia de a face parte din Uniunea Europeana. Reacţiile la declaraţia liderului de la Elysee nu s-au lăsat aşteptate la Chişinău.

Declaraţia preşedintelui francez, Nicolas Sarkozy, este una încurajatoare pentru RM, a declarat la RFI ambasadorul Eugen Carpov, fost şef al misiunii RM la UE. Chişinăul trebuie să demonstreze acum că integrarea europeană nu înseamnă doar vorbe, ci fapte concrete: „RM trebuie să demonstreze că este un stat care promovează o politică credibilă de integrare europeană. Trebuie să demonstrăm că integrarea europeană înseamnă acţiuni concrete, conştientizate atât la nivel politic cât şi la nivelul întregii societăţi".

Mesajul lui Nicolas Sarkozy despre perspectiva europeană a Republicii Moldova se înscrie în noua politică externă a Franţei, cea de susţinere a extinderii UE, dar şi în contextul evoluţiilor regionale, explică Liliana Viţu, magistru în studii europene: „Aceasta trebuie privită într-un context mai larg, în contextul dialogului dintre UE şi Ucraina. Mă întreb însă în ce măsură conducerea Franţei ţine cont de reformele care bat pasul pe loc în Republica Moldova şi mă mai întreb în ce măsură Franţa va insista pe această poziţie şi după raportul UE pe modul în care a fost pus în practică planul de acţiuni UE-RM, raport care se anunţă a fi mai mult negativ decât pozitiv".

Sprijinul pentru aspiraţiile europene ale Chişinăului, evocat de preşedintele francez, se datoreaza şi prietenilor RM din UE, României în primul rând, a declarat la RFI, Victor Chirilă, director de programe în cadrul Asociaţiei de Politică Externă: „Este o veste bună pentru Republica Moldova. Până acum Franţa era catalogată drept reticentă faţă de şansele de aderare a Republicii Moldova la UE. Nu mai este aşa. Acum totul depinde de mesajele şi mai ales de acţiunile noastre în interiorul ţării" .

Franţa va prelua preşedinţia Uniunii Europene în luna iulie a acestui an .

Ilona Spătaru, Chişinău,

2/5/2008;13.00h