Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Reacţia României în cazul Libiei a fost "nepotrivită"

libia-bombardament-reuters-goran-tomasevic.jpg

Foto : Reuters / Goran Tomasevic

Fostul şef al statului, Emil Constantinescu e de părere că poziţia preşedintelui Traian Băsescu în cazul intervenţiei militare din Libia a fost "nepotrivită" şi "nechibzuită". Constantinescu spune la RFI că "României i s-a cerut o simplă declaraţie de solidaritate, care n-a venit la timp".

Reacţia României a fost "nepotrivită, iar din momentul acesta nu mai poate să facă nimic Bucureştiul, pentru că s-au ratat. Este vorba de intervenţia nechibzuită a preşedintelui Băsescu la discuţiile din cadrul Uniunii Europene, când a contestat o idee a unei eventuale intervenţii militare, pentru că aşa cum este formulată rezoluţia Naţiunilor Unite de a impune o zonă de interdicţie, ea are în vedere o acţiune militară", declară Emil Constantinescu.

Fostul şef al statului nu înţelege de ce România a susţinut şi chiar a participat la intervenţiile militare din Irak şi Afganistan, "în numele alianţei cu Statele Unite", iar acum nici măcar nu spune clar dacă sprijină sau nu acţiunea din Libia.

"Preşedintele Băsescu nu a înţeles această tendinţă a Uniunii Europene de a juca un rol, în numele unei solidarităţi a UE. României nu i s-a cerut şi nu i se va cere în nici un moment avioane sau tehnică de luptă, României i se cerea o simplă declaraţie de solidaritate, care n-a venit la timp. Există tardiv. În acest moment, este inutil. Este foarte ciudat pentru mine că în numele alianţei cu Statele Unite, România în cazul Irakului şi Afganistanului, dar mai ales în cazul Irakului, unde nu exista o rezoluţie a Naţiunilor Unite, a fost solidară de la început, mergând cu trupe pe teren, acceptând ideea bazelor militare şi de această dată când nu i se cerea o contribuţie militară…", explică Emil Constantinescu.

Preşedintele Traian Băsescu spunea duminică seară la TVR că "nu avem de ce să ne pronunţăm în cazul Libiei acum".

"Problema e că suntem că un trăgător care are o armă în mână şi îi tremură degetul pe trăgaci. România nu are de ce să se pronunţe în momentul de faţă. Am înţeles că au fost foarte mulţi analişti care cer poziţia României. România a spus foarte clar că e solidară şi respectă fără nici un fel de comentariu Rezoluţia 1973 (n.r. - a Consiliului de Securitate al ONU), care prevede realizarea zonei de interdicţie aeriană în Libia, în vederea protejării civililor. Consider fără nici o reţinere că un şef de stat care trage în propriul popor nu mai are nici un fel de legitimitate", afirma Traian Băsescu.

 
Emil Constantinescu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre Libia