Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Reacţii europene după moartea lui Osama ben Laden

osama-ben-laden-2.jpg

Osama ben Laden a fost ucis într-o operaţiune americană.

Moartea lui Osama ben Laden reprezintă un succes al luptei împotriva terorismului, spun mai toţi responsabilii europeni. În Parlamentul European, însă, nu toată lumea aplaudă acţiunea americană.

Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan

Preşedintele UE, Herman Van Rompuy şi cel al Comisiei Europene, José Manuel Barroso, revin asupra trecutului sângeros al lui ben Laden, pe care-l numesc "un criminal responsabil de atentate teroriste pline de ură".

Ei explică mai departe că eliminarea sa reprezintă o victorie a luptei împotriva terorismului.

Din partea NATO, ale cărui trupe sunt angajate în Afganistan de peste opt ani vine o reacţie de felicitare pentru administraţia Obama.

"Acesta este un succes important pentru securitatea aliaţilor şi a tuturor celor care au hotarât să ni se alăture în eforturile noastre de a combate terorismul global, astfel încât lumea să fie mai sigură", spune declaraţia secretarului general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy vorbeşte despre moartea lui Osama ben Laden ca despre un "eveniment major în lupta mondială împotriva terorismului".

E o mare uşurare, spune şi David Cameron, premierul britanic. O victorie, insistă cancelarul german, Angela Merkel.

"Ne-am trezit astăzi într-o lume mai sigură", afirmă şi Jezry Buzek, preşedintele Parlamentului European. În sânul instituţiei nu toată lumea este însă entuziasmată de acţiunea americană şi sunt aşteptate discuţii aici privind uciderea lui ben Laden fără un proces echitabil.

O nuanţare a situaţiei este prezentă şi în reacţia preşedinţiei ungare a UE. Pentru aceasta, importantă este acum reacţia lumii musulmane şi alegerea pe care o vor face ţările aflate în plină tranziţie, care au de ales între calea fundamentalismului islamic sau o cale mai moderată.