Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Reacţii împărţite, după declaraţiile lui François Hollande

reactii-impartite-declaratiile-lui-francois-hollande.jpg

Preşedintele francez, François Hollande (Foto: Reuters/Philippe Wojazer)

Principalul anunţ făcut de preşedintele francez duminică seară la TF1 se referă la o aşa-zisă "agendă pentru redresarea" Franţei, pe care François Hollande promite c-o va pune în practică. "În doi ani de zile, până în 2014", şeful statului spune că va aplica "o politică de combatere a şomajului, în favoarea competitivităţii şi a redresării finanţelor statului".

"În 2013, statul francez nu va cheltui un euro mai mult decât anul acesta", a spus François Hollande, insistând pe faptul că bugetul pe anul viitor se va baza pe o creştere economică de circa 0,8%, faţă de cele 1,2 procente prevăzute iniţial.

În aceste condiţii, e nevoie de bani suplimentari, circa 30 de miliarde de euro. Bani ce vor fi obţinuţi echitabil din trei părţi: zece miliarde din economiile statului, zece de la noile impozite ce vor fi impuse firmelor mari şi în sfârşit alte zece miliarde ce vor proveni de la cei mai bogaţi dintre francezi, cărora le vor fi mărite impozitele.

Apropo de şomaj, care afectează trei milioane de francezi, adică zece procente din populaţia activă a ţării, preşedintele a promis că "va inversa curba începând de anul viitor".

Hollande s-a arătat la fel de decis şi când a venit vorba de faimosul şi controversatul impozit de 75% ce va fi aplicat tuturor celor care câştigă mai mult de un milion de euro pe an. "Nu va exista nicio excepţie", a precizat Hollande, când a fost întrebat dacă şi artiştii sau fotbaliştii vor plăti aceste taxe. Impozitul, care se referă la maximum trei mii de contribuabili francezi, "va fi limitat în timp", probabil cât va dura perioada de redresare, adică doi ani de zile.

"Sunt în situaţie de luptă, accelerez reformele", a subliniat Hollande, răspunzându-le astfel celor care-l acuză de imobilism şi lipsă de autoritate. Promiţând că-şi va asuma responsabilitatea pentru toate acţiunile ce le va aplica, Hollande spune că se va adresa în mod regulat compatrioţilor, pentru a le spune stadiul reformelor întreprinse.

Analiştii notează faptul că preşedintele socialist s-a inspirat din recenta declaraţie a lui Bill Clinton la Convenţia Democraţilor americani. "Nu pot face în patru luni ceea ce predecesorul meu nu a făcut în cinci sau zece ani", a spus duminică seară François Hollande.

 

Hollande şi romii

 

Cât despre problema romilor, doar România a fost nominalizată clar. Pentru a găsi soluţii la chestiunea pusă de venirea romilor în Franţa (circa 15 mii ar exista în Hexagon), Hollande a reaminit că miercuri vor sosi la Bucureşti doi miniştri francezi, cel de Interne şi cel al Afacerilor Europene, pentru "a rezolva problema la sursă", spune preşedintele francez. "Nu putem accepta ca aceste populaţii să fie gonite sau deplasate din ţara lor", a mai spus Hollande, criticând astfel explicit politica Bucureştiului. Autorităţile franceze şi în particular ministrul de Interne, Manuel Valls, au fost acuzaţi pentru faptul că au expulzat sute de romi spre ţările lor de origine, după ce le-au demolat taberele ilegale instalate în Hexagon. O politică ce se aseamănă foarte mult cu cea a precedentei guvernări conservatoare.

 

Reacţiile

 

Dacă am vorbit de romi, să începem prin a prezenta reacţia asociaţiei La Voix des Roms (Vocea romilor), cea mai activă în acest dosar. O asociaţie care regretă profund ultimele declaraţii ale lui Hollande, sublinind faptul că preşedintele a deplâns duminică seară faptul că aceşti romi ajung aici, după ce au fost deplasaţi din România, unde "nu au condiţii care să le permită să aibă o activitate economică". Altfel spus, potrivit La Voix des Roms, Hollande îşi recunoaşte propriile erori, mare parte din problemă ar putea fi rezolvată chiar de către Franţa, ţară care a anunţat o îndulcire a condiţiilor de şedere pentru români şi bulgari, dar menţine obligaţia de a avea un permis de lucru.

Pe plan politic, părerile apropo de intervenţia lui Hollande sunt antagonice, între socialişti, care aplaudă şi conservatori, care critică. Lidera socialiştilor francezi, Martine Aubry, a salutat "un preşedinte mobilizat şi mobilizator". UMP, partidul de dreapta, conservator deci, ia în derâdere anunţurile prezidenţiale şi notează că "în 100 de zile de când sunt la putere, socialiştii au reuşit doar să întocmească o agendă". "Amatorismul" lui Hollande este denunţat şi de alţi consevatori, iar un fost ministru al lui Sarkozy constată că Hollande a realizat duminică seară "un mare spectacol de mistificare". "Niciun anunţ concret nu a fost făcut aseară", deplânge şi Rachida Dati, fost ministru al Justiţiei pe vremea lui Sarkozy. Ciudată reacţie, dacă ne aducem aminte că Justiţia, alături de Interne şi Educaţie, face parte din cele trei ministere care nu vor fi nevoite să facă economii, ba dimpotrivă, vor fi mai bine dotate în următorii ani.