Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Reacţii internaţionale după demisia lui Mubarak

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Cancelarul german Angela Merkel declară că demisia lui Hosni Mubarak este "o schimbare istorică". Ea a cerut din nou Egiptul să respecte "securitatea Israelului" şi tratatul de pace cu această ţară. Reacţii au venit de la şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, dar şi de la vicepreşedintele Statelor Unite, Joe Biden.

Armata egipteană trebuie să asigure o tranziţie "credibilă în ochii poporului egiptean", a apreciat preşedintele Statelor Unite. Într-o intervenţie televizată susţinută după demisia lui Mubarak, Barack Obama a declarat că "poporul Egiptului a vorbit, vocea sa a fost ascultată, iar Egiptul nu va mai fi niciodată acelaşi".

"Demisionând, preşedintele Mubarak a răspuns voinţei de schimbare a egiptenilor". "În ultimele săptămâni, ritmul istoriei s-a accelerat în mod alarmant, în timp ce egiptenii îşi reclamau drepturile universale" a subliniat liderul de la Casa Albă.

"Egiptenii au fost o sursă de inspiraţie pentru noi şi au realizat acest lucru dezminţind ideea că violenţa este cea mai bună modalitate de a ajunge la justiţie", a declarat Barack Obama.

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a saluta vineri decizia “curajoasă şi necesară” a preşedintelui Hosni Mubarak de a renunţa la putere şi şi-a exprimat speranţa că noile autorităţi egiptene să organizeze alegeri “libere şi transparente”.

La rândul ei, şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, a salutat vineri demisia preşedintelui egiptean, Hosni Mubarak, care "a ascultat vocea poporului egiptean" şi a deschis astfel calea unor "reforme mai rapide şi mai profunde".

"Este important ca dialogul să fie accelerat, conducând la un Guvern reprezentativ, care va respecta aspiraţiile poporului" a subliniat Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Politică Externă.

Catherine Ashton  a pledat şi pentru "respectarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale. Toate abuzurile trebuie să facă obiectul anchetelor".

La rândul său, vicepreşedintele Statelor Unite, Joe Biden, salută "o zi istorică" pentru Egipt şi a afirmat că demisia preşedintelui Hosni Mubarak trebuie să conducă la democraţie în această ţară.

Biden a atras însă atenţia asupra unor  zile "delicate şi cu consecinţe grele" care vor veni. Aceasta este de fapt prima reacţie oficială din Statele Unite.