
Politică
Reacţii internaţionale după demisia lui Mubarak
default.png

Armata egipteană trebuie să asigure o tranziţie "credibilă în ochii poporului egiptean", a apreciat preşedintele Statelor Unite. Într-o intervenţie televizată susţinută după demisia lui Mubarak, Barack Obama a declarat că "poporul Egiptului a vorbit, vocea sa a fost ascultată, iar Egiptul nu va mai fi niciodată acelaşi".
"Demisionând, preşedintele Mubarak a răspuns voinţei de schimbare a egiptenilor". "În ultimele săptămâni, ritmul istoriei s-a accelerat în mod alarmant, în timp ce egiptenii îşi reclamau drepturile universale" a subliniat liderul de la Casa Albă.
"Egiptenii au fost o sursă de inspiraţie pentru noi şi au realizat acest lucru dezminţind ideea că violenţa este cea mai bună modalitate de a ajunge la justiţie", a declarat Barack Obama.
Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a saluta vineri decizia “curajoasă şi necesară” a preşedintelui Hosni Mubarak de a renunţa la putere şi şi-a exprimat speranţa că noile autorităţi egiptene să organizeze alegeri “libere şi transparente”.
La rândul ei, şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, a salutat vineri demisia preşedintelui egiptean, Hosni Mubarak, care "a ascultat vocea poporului egiptean" şi a deschis astfel calea unor "reforme mai rapide şi mai profunde".
"Este important ca dialogul să fie accelerat, conducând la un Guvern reprezentativ, care va respecta aspiraţiile poporului" a subliniat Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Politică Externă.
Catherine Ashton a pledat şi pentru "respectarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale. Toate abuzurile trebuie să facă obiectul anchetelor".
La rândul său, vicepreşedintele Statelor Unite, Joe Biden, salută "o zi istorică" pentru Egipt şi a afirmat că demisia preşedintelui Hosni Mubarak trebuie să conducă la democraţie în această ţară.
Biden a atras însă atenţia asupra unor zile "delicate şi cu consecinţe grele" care vor veni. Aceasta este de fapt prima reacţie oficială din Statele Unite.