Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Reacţii internaţionale de dezaprobare după sentinţa în cazul Pussy Riot

pussy-riot-sursa-guardian.jpg

Cele trei membre Pussy Riot, în boxa acuzaţilor (Sursa: The Guardian)

Departamentul de Stat american a denunţat, vineri, verdictul "disproporţionat" pronunţat în Rusia în cazul membrelor trupei punk Pussy Riot – condamnate la închisoare pentru huliganism -, îndemnând Moscova să revizuiască decizia şi să asigure libertatea de expresie. De asemenea, Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Jean-Claude Mignon, şi secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, susţin că sentinţa este disproporţionată în raport cu delictul comis de acestea. Cele trei au interpretat "o rugăciune punk" în Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova, cerându-i Sfintei Fecioare să "îl alunge pe Putin" de la putere.

 

Cele trei membre ale trupei punk Pussy Riot, arestate în februarie, au fost condamnate la câte doi ani de închisoare de Tribunalul din Moscova, care le-a găsit vinovate de "huliganism" şi "instigare la ură religioasă", după un proces intens mediatizat pe plan internaţional.

Nadejda Tolokonnikova, în vârstă de 22 de ani, Ekaterina Samuţevici, 30 de ani, şi Maria Alehina, 24 de ani, au interpretat ceea ce ele au numit "o rugăciune punk" în Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova, cerându-i Sfintei Fecioare să "îl alunge pe Putin" de la putere, "au încălcat ordinea publică" şi au adus "ofense sentimentelor (religioase) ale credincioşilor", fără să îşi exprime apoi regretul pentru fapta comisă, a declarat judecătoarea Marina Sirova.

"Statele Unite sunt preocupate de verdict, de pedepsele disproporţionate pronunţate de tribunalul din Moscova, dar şi de impactul negativ asupra libertăţii de expresie în Rusia", conform unui comunicat al Departamentului de Stat american, citat de Mediafax.

Şi Biserica Ortodoxă rusă a lansat un apel la "clemenţă" faţă de cele trei membre ale grupului Pussy Riot condamnate la închisoare.

"Fără a avea dubii asupra legitimităţii deciziei justiţiei, cerem autorităţilor statului să dea dovadă de clemenţă faţă de condamnate, în speranţa că vor renunţa la repetarea acestui gen de sacrilegiu", se arată într-un comunicat al Bisericii ortodoxe ruse.

De asemenea, preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Jean-Claude Mignon, şi secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, susţin că sentinţa pronunţată în Rusia împotriva membrelor formaţiei "Pussy Riot" este disproporţionată în raport cu delictul comis de acestea. Oficialii Consiliului îşi exprimă speranţa că decizia va fi revizuită.

În fine, Catherine Ashton, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, a condamnat pedeapsa stabilită împotriva membrelor grupului Pussy Riot, considerând că este "disproporţionată".

"Sunt profund dezamăgită de verdictul tribunalului Hamovnitcheski din Rusia în cazul Nadejdei Tolokonnikova, Mariei Alekhina şi Ekaterinei Samuţevici, membrele grupului punk Pussy Riot. Această sentinţă este disproporţionată", a apreciat Ashton într-un comunicat.