Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Reacţii internaţionale după uciderea lui Ben Laden

Moscova salută succesul Washingtonului şi reaminteşte că Rusia a fost una dintre primele ţări confruntate cu ameninţarea teroristă globală.  Pakistanul, ţara în care a fost lichidat de fapt ben Laden, ţine să-şi sublinieze implicarea de partea occidentalilor în lupta împotriva terorismului.

În Franţa, cum era de aşteptat, moartea lui Ben Laden este salutată de autorităţi şi de întreaga clasă politică.

Să nu uităm că Franţa a plătit şi ea un tribut destul de greu în lupta împotriva terorismului, că Franţa este prezentă cu 4000 de soldaţi în Afganistan şi că atât francezii cât şi interesele franceze în lume sunt deseori ţinta unor atacuri teroriste. Ultimul exemplu dramatic în acest sens este moartea a 8 francezi la Marakesh, la jumătatea săptămânii, în urma unui atentat atribuit Al Qaida.

Iată ce spunea luni ministrul francez de externe Alain Juppé legat de moartea lui Ben Laden.

"Toată lumea se bucură la anunţul acestei morţi, pur şi simplu pentru că ea reprezintă o victorie în lupta împotriva terorismului. Este, în primul rând, o victorie americană şi înţeleg emoţia poporului american care a fost atât de încercat în urma celor petrecute pe 11 septembrie 2001, dar este şi o victorie a tuturor democraţiilor care se luptă împotriva acestui flagel abominabil care este terorismul.

După cum ştiţi, Franţa cooperează strâns cu Statele Unite şi cu alte ţări europene pentru a combate terorismul, deci ştirea ne bucură profund. Ameninţarea teroristă însă nu a dispărut, cum s-a putut vedea recent la Marakesh, lupta împotriva terorismului nu s-a terminat. Terorismul, care îşi ia ca ţintă oameni nevinovati, este forma ceea mai josnică de laşitate."

Iată deci o declaraţie făcută luni de şeful diplomaţiei franceze iar pentru marţi este anunţat un discurs al preşedintelui Nicolas Sarkozy legat de terorism, în contextul în care li se va aduce un omagiu celor 8 francezi morţi la Marakesh. Comentatorii Agenţiei France Presse îşi exprimă însă temerea că moartea lui Ben Laden ar putea fi o veste rea pentru francezii luaţi ca ostatici de ramura magrebină a Al Qaida. 4 ostatici francezi sunt în acest moment în mâini criminale, din septembrie anul trecut, iar răpitorii cer retragerea forţelor franceze din Afganistan şi o răscumpărare de 90 de milioane de euro.

Revenind la reacţii: iată ce spun alţi lideri decât cei occidentali.

Moscova salută succesul Washingtonului şi reaminteşte că Rusia a fost una dintre primele ţări confruntate cu ameninţarea teroristă globală.

Pakistanul, ţara în care a fost lichidat de fapt ben Laden, ţine să-şi sublinieze implicarea de partea occidentalilor în lupta împotriva terorismului.

"Osama ben Laden a plătit pentru actele sale", declară preşedinte afgan Hamid Karzai.

Autorităţile de la Teheran subliniază în context că dată fiind moartea lui ben Laden soldaţii occidentali ar trebui să se retragă din Afganistan.

Să notăm că şi Arabia Saudită îşi exprimă speranţa că dispariţia lui ben Laden va deschide o pagină nouă, pentru eradicarea terorismului în primul rând. Dar Ryadul speră, şi această frază are o anumită semnificaţie, că pe viitor vor fi eradicate şi ideile care sprijină terorismul.

Premierul israelian Netaniahu vorbeste de un triumf al justiţiei, iar Autoritatea Palestiniană subliniază că discursurile şi metodele violente promovate de ben Laden au suferit o serioasă înfrângere.

 
Matei Vişniec, Paris