Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Reacţii PE nuanţate la planul Barroso de recapitalizare a băncilor

sigla-ue.jpg

Reacţii PE nuanţate la planul Barroso de recapitalizare a băncilor

Deputaţii europenii critică dar şi aplaudă propuneriile Comisiei Europene de recapitalizare coordonată a băncilor. Liberalii cer un model unic, ecologiştii le găsesc limitate.

 

Guy Verhofstadt, liderul liberalilor europeni crede ca modelul de recapitalizare a băncilor ar trebui să fie un model unic european.

« Orice plan de recapitalizare a sectorului bancar  trebuie să fie unul european întrucât băncile trebuie să ştie că deţin toate acelaşi nivel de lichidităţi », a spus el în miercuri 12 octombrie în plenara Parlamentului European.

José Manuel Barroso a propus ca nivelul de rezerve proprii ale băncilor să fie ridicat de la 7% din totalul încasărilor, la cât se va ridica el anul viitor,  la 9%. În acest fel, băncile ar dispune de o rezervă în caz de nevoie de recapitalizare.

Această rezervă ar trebui folosită prioritar în momente de criză, ea ar putea fi completată apoi cu bani naţionali şi doar ca ultium recurs s-ar face appel la banii comunitari.

Problema va fi rediscutată la summitul european din 23 octombrie la Bruxelles când Franţa şi Germania vor propune o modificare a Tratatului European astfel încât guvernanta zonei euro să fie mai robustă.

Creştin democraţii susţin ca măsura aceasta să fie luată repede cu toate că mulţi nu sunt foarte fericiţi la această idee întrucât Tratatul, negociat îndelung, a fost cu mare greutate adoptat în 2007.

« Europa trebuie să oprească dezbaterile despre oportunitatea de a modifica Tratatul şi trebuie să acţioneze odată pentru totdeauna », a declarat liderul PPE Joseph Daul în plenara Parlamentului European.

O construcţie completă a pieţei interne europene trebuie făcută repede şi ea va trece inevitabil prin două sau trei modificări, a mai arătat Daul.

În fine, ecologiştii europeni spun că propunerea de recapitalizare a băncilor este bună dar ea ar trebui extinsă şi planului de salvare a zonei euro. 

Ei spun că propunerea lui Barroso de a-i face pe acţionarii băncilor să contribuie în primul rând la o recapitalizare este bine primită. 

Dar această propunere ar trebui să se extindă şi băncilor care beneficiază deja de un ajutor public, cele care au primit deja un ajutor din partea statului.