Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Reacţii după publicarea unui nou raport privind instalaţiile nucleare iraniene

aiea.jpg

AFP PHOTO/DIETER NAGL

Reacţiile internaţionale încep să curgă după publicarea unui raport îngrijorător al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică privind instalaţiile nucleare iraniene. Statele Unite au avertizat astfel că răbdarea Occidentului este limitată şi Teheranul va fi oprit prin orice mijloace să se doteze cu arme nucleare.

Fereastra pentru soluţionarea dosarului iranian rămâne deschisă dar nu va rămâne deschisă pe timp nelimitat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe. Jay Carney a mai avertizat că Statele Unite nu vor permite Teheranului să se doteze cu bomba nucleară ori acesta ar fi de fapt şi scopul programului nuclear iranian, potrivit criticilor occidentale.

Şi Secretarul general al ONU, Ban Ki Moon, a cerut Iranului o coperare totală cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică şi „să ia măsurile necesare pentru a restabili încrederea internaţională în caracterul exclusiv paşnic al programului său nuclear”.

Replica nu a întârziat, Ghidul Suprem iranian a declarat răspicat că ţara sa „nu va încerca niciodată să obţină arma atomică” dar nici nu va renunţa la programul nuclear, doar pentru că acesta trezeşte suspiciuni, mai ales „dictaturii câtorva ţări occidentale” care s-ar afla în „camera de comandă a lumii”.

Ayatolahul Khamenei a criticat dur şi Consiliul de Securitate al ONU, „o structura iraţională, nedreaptă şi total antidemocratică, ce constituie o dictatură manifestă”. Vă reamintim, în ultimul raport, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a acuzat ieri Iranul că îi împiedică activitatea de verificare la baza militară de la Parchin, unde suspectează că au loc activităţi nucleare ilicite, şi a dublat capacităţile de producţie de la instalaţia de la Fordo, alimentând temerile internaţionale cu privire la caracterul programului nuclear iranian.