Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Referendum controversat în Egipt

26 de milioane de votanți sunt așteptați sâmbătă la urne pentru a se pronunța în controversatul referendum asupra Constituției, care a provocat numeroase manifestaţii şi confruntări de stradă. Evenimentele s-au soldat cu morți și răniți din rândul protestatarilor.

Referendumul are loc sâmbătă în zece guvernorate, între care Cairo şi Alexandria şi în regiunea instabilă Sinai (est), reprezentând circa 26 de milioane de alegători din totalul de 51,3 milioane. Celelalte 17 guvernorate vor vota la 22 decembrie.

Susținătorii schimbărilor ce fac obiectul referendumului vorbesc despre instituirea unui cadru stabil și democratic care să reflecte schimbările aduse de era post-Mubarak.

Opoziţia, pe de altă parte, denunţă un text adoptat de o comisie dominată de islamişti, care ar deschide cale unor interpretări rigide ale islamului şi ar oferi puţine garanţii pentru libertate.

Aceleași reproșuri au stat și la baza manifestațiilor violente din ultimele două săptămâni, soldate cu morți și răniți. Vineri, noi confruntări violente între confruntări susţinătorii şi opozanţii președintelui Morsi au avut loc la Alexandria si s-au soldat cu cel puțin 15 răniţi.

"Am votat pentru Morsi (la alegerile prezidenţiale din iunie) dar a fost o mare eroare. Această Constituţie este proastă, în special deoarece nu interzice folosirea copiilor la diverse munci şi deschide calea căsătoriilor între minori", afirmă Ali Mohammed Ali, un şomer care deplânge, de asemenea, faptul că în timpul preşedinţiei lui Morsi "preţurile au început să crească".

Dimpotrivă, Kassem Abdallah, un locuitor din cartierul Mokattam din Cairo, situat în apropierea sediului Fraţilor Musulmani din care provine Morsi, votează în favoarea Constituţiei fără nicio ezitare. "Este o Constituţie care oferă drepturi şi stabilitate", asigură el.