Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Referendum istoric în Sudan

Alegătorii din Sudan votează, începând de duminică, într-un referendum care ar putea duce la secesiunea celei mai mari ţări din Africa. Circa patru milioane de alegători sunt aşteptaţi la urne timp de o săptămână pentru a vota în favoarea menţinerii unităţii ţării sau a secesiunii, într-un scrutin care pune în discuţie graniţele moştenite din perioada colonială.

Pentru aprobarea secesiunii este necesară majoritatea simplă a voturilor, însă pentru validarea opţiunii de menţinere a unităţii ţării este necesar votul a cel puţin 60 la sută dintre alegătorii înscrişi în listele electorale.

Desi buletinele de vot sunt tipărite în engleză şi arabă, sunt asteptate probleme deoarece majoritatea locuitorilor din sudul ţării sunt analfabeţi. Organizatorii au dat dovada de inventivitate si au decis sa asocieze fiecărei opţiuni câte un semn grafic - o strângere de mână pentru unitate şi o palmă deschisă pentru secesiune.

Scrutinul reprezintă unul dintre punctele esenţiale ale acordului de pace global care a pus capăt, în 2005, celui de-al doilea război civil dintre nordul musulman şi majoritar arab şi sudul afro-creştin. Conflictul s-a soldat cu două milioane de morţi şi patru milioane de refugiaţi.

Primul război civil, desfăşurat între 1955 şi 1972, a avut ca rezultat acordarea unui statut de autonomie pentru zonele din sudul Sudanului.

Analiştii şi oficialii de la Khartoum mizează pe o victorie a secesioniştilor, care ar duce la formarea unui nou stat în luna iulie, la încheierea perioadei de tranziţie de şase ani stabilită de acordul global. Însă Sudanul de Sud, regiune petrolieră cu mai mult de 8,5 milioane de locuitori, ar urma să devină una dintre cele mai sărace ţări din lume.