Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Referendumul care poate decide viitorul Serbiei

sarbii-kosovo-merg-inainte-referendumul.jpg

Sârbii din Kosovo merg înainte cu referendumul

Sârbii din nordul Republicii Kosovo votează în cadrul unui referendum destinat să denunţe concesiile făcute de Belgrad în favoarea acestei foste provincii sârbe majoritar albanofonă, sub presiunea Europei. 

Corespondentul RFI la Belgrad, Petar Tomic:

Potrivit relatărilor presei belgrădene, referendumul în nordul Kosovei se desfăşoară fără probleme. În Kosovska Mitrovica, Zveciani şi Zubin Potok, unde scrutinul durează două zile, marţi până la prânz au votat 21 procente din alegători. În comuna Leposavic se votează doar miercuri.

Petar Tomic: Referendumul care poate decide viitorul Serbiei

AscultăDownload

Misiunea internaţională din Kosovo şi-a exprimat marţi dimineaţă temerea că referendumul poate stârni reacţia naţionaliştilor albanezi, dar nu a luat nici o măsură suplimentară de protecţie. La fel se comportă şi poliţia kosovară.

Referendumul în patru comune populate cu sârbi este o continuare a acţiunilor din vara trecută, când sârbii au blocat drumurile în nordul Kosovo, înmpiedicând autorităţile albaneze să preia controlul asupra punctelor de trecere spre Serbia. Referendumul de marţi nu este aprobat nici de Priština şi nici de Belgrad. Belgradul îl consideră o acţiune ilegală şi dăunătoare, care nu va schimba nimic. Organizatorii afirmă însă că scopul plebiscitului este de a se respinge categoric recunoaşterea instituţiilor Republicii Kosovo. În percepţia politicienilor sârbi din Kosovo, atâta timp cât autoproclamatul stat nu are definite frontierele şi nu controlează întregul teritoriu, nu poate fi ţară independentă.

Serbia, în drum spre UE

Conducerea Serbiei depune eforturi să îndeplinească condiţiile impuse de Germania pentru a primi în luna martie candidatura la Uniunea Europeană. Negociatorul Serbiei în dialogul dintre Belgrad şi Priština, Borislav Stefanovic, arată că sârbii kosovari, în baza Constituţiei Serbiei, nu au dreptul la referendumuri care implică probleme ce ţin de relaţiile internaţionale.

Preşedintele comunei Kosovska Mitrovica, Krstimir Pantic, susţine că dimpotrivă, populaţia sârbă din Kosovo este pusă în situaţia de a folosi toate căile posibile pentru a-şi apăra interesele. Pantic este convins că, după referendum, şi comunitatea internaţională va fi nevoită să privească situaţia din Kosovo altfel.

Dr. Rada Traikovic, care este una din puţinii deputaţi sârbi în acuala Adunare kosovară, nu împărtăşeşte opinia lui Pantic. Ea afirmă că referendumul subminează reuşita dialogului dintre Belgrad şi Priština sub auspiciile Uniunii Europene. Cu ce argumente va merge negociatorul Stefanovic la Brisel dacă sârbii kosovari nu respectă rezultatele negocierilor?, se întreabă Rada Traikovic.

Comentatorii politici de la Belgrad arată că referendumul este sprijinit de partidele de opoziţie din Serbia care încearcă să dovedească că sloganul actualei puteri “Şi Kosovo şi Europa” s-a epuizat. În momentul când Germania a cerut Serbiei să desfiinţeze instituţiile sârbeşti din nordul Kosovo, practic s-a creat breşa care va conduce la înfrângerea democraţilor şi pro-europenilor în Serbia. Amânarea deciziei privind candidatura Serbiei la Uniunea Europeană a dat aripi opoziţiei. Fostul premier Voislav Kostunica cere să se renunţe la integrările euro-atlantice şi afirmă că drumul de până acum al Belgradului spre Europa a fost o blamare naţională.

Opoziţia se pregăteşte pentru lovitura grea la alegerile parlamentare din Serbia planificate pentru luna mai. Structurile politice din Kosovo care acum organizează referendum, sprijinite şi de biserica sârbească şi opoziţia de la Belgrad, cer ca alegerile din mai să fie organizate şi în Kosovo. Dacă actuala putere respinge o asemenea cerinţă, pierde orice şansă de a câştiga alegerile. În caz că organizează alegeri în Kosovo, riscă tensionarea relaţiilor cu Uniunea Europeană. Aşadar, referendumul de miercuri poate uşor să decidă alegerle din mai.