Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Referendumul grec îi bagă pe europeni în şedinţă

referendumul-grec-ii-baga-europeni-sedinta.jpg

Angela Merkel şi Nicolas Sarkozy vor discuta despre referendumul din Grecia (Foto: AFP).

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, se va consulta marţi după-amiază la telefon cu şefa Guvernului de la Berlin, Angela Merkel. Cei doi vor discuta despre decizia Greciei de a organiza un referendum privind planul de salvare elaborat săptămâna trecută de Consiliul European, la Bruxelles. Anunţul a fost făcut de preşedinţia franceză.

Decizia Guvernului de la Atena i-a nemulțumit pe ceilalți europeni. Ministrul finlandez al Afacerilor Europene, Alexander Stubb, a afirmat că referendumul, dacă va fi organizat, va fi unul care va decide dacă țara mai rămâne în zona euro sau nu.

Alte reacții la nivel înalt, în afară de comunicatul laconic al Comisiei Europene ("Încă nu am primit nicio notificare oficială de la Atena") și cel al Palatului Elysée, nu s-au făcut auzite.

Unii reprezentanți ai majorității, atât de la Paris, cât și de la Berlin dezvăluie opinia față de anunțul premierului Papandreou. Christian Estrosi, deputat, viceprimar în Nice, a calificat decizia greacă "totalmente iresponsabilă".

Rainer Bruederle, lider al Partidului Liber-Democrat, parte a coaliției cancelarului Merkel, a declarat că este iritat și crede că Grecia dorește să se sustragă acordului convenit la Bruxelles la Consiliul European.

Pentru moment, avem numai reacția negativă a burselor europene, după ce acestea păreau că s-au stabilizat săptămâna trecută: bursa de la Paris afișa în prima parte a zilei un recul de 1,89%, cea de la Frankfurt, 3,37%, cea de la Londra 1,71%. Nu mai vorbim de bursa de la Atena, care imediat după deschidere era la aproape minus 7%. Anunțul grec a pus pe minus și bursele asiatice, dar și Wall Street.