Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Referendumul, valid doar cu peste 50% prezenţă la urne

antonescu-crin.jpg

Preşedintele interimar al României, Crin Antonescu

Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a anunţat, luni, că a decis să promulge legea de modificare a Legii referendumului, aşa cum a decis Parlamentul şi Curtea Constituţională, astfel că referendumul va fi validat prin prezentarea la urne a 50% plus 1 dintre persoanele cu drept de vot.

 

"În faţa deciziei Parlamentului şi a Curţii Constituţionale, am convingerea că este mai puţin important punctul meu de vedere, astfel că am promulgat această lege şi cred că în felul acesta am închis unul din subiectele fierbinţi de dezbatere", a spus el.

El a precizat că unul dintre motivele pentru care a luat această decizie este că, "spre deosebire de alţii", el pune interesul naţional în faţa intereselor personale.

"România este într-o situaţie extrem de dificilă, adusă de iresponsabilitatea unor oameni disperaţi că pierd scaunul şi puterea", a spus preşedintele interimar.

Curtea Constituţională a decis, în urmă cu o săptămână, că legea prin care s-au făcut modificări la articolul 10 din Legea referendumului este constituţională, în măsura în care asigură participarea la referendum a cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.

Referendumul, într-o singură zi

Crin Antonescu a mai declarat că legea prevede foarte clar că durata desfăşurării referendumului este de o singură zi şi că oficial nu au existat niciodată discuţii pentru ca referendumul să se desfăşoare pe durata a două zile.

"I-am împărtăşit premierului preocuparea mea ca la acest referendum să aibă acees fizic cât mai mulţi câtăţeni din ţară şi din străinătate", a afirmat Antonescu.

El a spus, în acest context, că este posibilă însă prelungirea programului de votare, de la ora 7.00 până la ora 22.00 sau 23.00, iar acest lucru ar putea fi decis de către guvern.

Conform reglementărilor actuale, programul de votare este între orele 08.00 şi 20.00.