Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Reforma agriculturii UE: un compromis doar în noiembrie

200810-7581.jpg

Reforma agriculturii UE: un compromis doar în noiembrie

Miniştrii UE aiagriculturii negociază la Luxembourg reforma de parcurs a Politicii Agricole Comune, cea mai voluminoasă politică comunitară, dar un acord nu este aşteptat decât pentru luna noiembrie.

Preşedinţia Franceză a UE a dezbătut aseară şi în această dimineaţă cu fiecare stat membru mai multe detalii legate de reforma de parcurs a Politicii Agricole Comune (PAC) care a fost stabilită în 2003 pentru o perioadă de zece ani.

Simplificarea subvenţiilor pentru fermieri, mecanismele de intervenţie pe piaţă şi cotele lapte ce vor fi eliminate în 2014 sunt principalele subiecte de discuţie.

Ţările est europene se confruntă însă cu o diferenţă de mentalitate faţă de vestul european unde se încearcă reducerea cheltuielilor pentru sectorul agricol.

Ministrul român Dacian Ciolos a pledat la Luxembourg pentru egalizarea rapidă asubvenţiilor pentru fermieri în est şi în vest şi asta deoarece ţăranii români au plecat de la un sfert de plată faţă de cei francezi.

Egalizarea este prevazută pentru 2013 dar ea se va petrece poate mai devreme şi asta la insistenţele României care a expus acum costurile agricole ale ţăranilor care sunt comparabile cu cele vest europene.

Apoi, majoritatea ţărilor est europene s-au coalizat pentru a obţine compensaţii pentru zonele defavorizate în cazul dispariţiei cotelor de lapte în 2014 când producţia se va muta de la deal la şes unde cerealele sunt mai ieftine.

Compromisul privind această reformă de parcurs a PAC nu este aşteptat acum ci doar în noiembrie atunci când Preşedinţia Franceză a UE speră să obţină atât sprijinul Comisiei Europene privind doleanţele fiecărui stat membru cât şi un vot favorabil în Parlamentul European.

Mihaela Gherghisan