Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Reforma de parcurs a agriculturii UE, dezbătută la Luxembourg

200810-7568.jpg

Reforma de parcurs a agriculturii UE, dezbătută la Luxembourg

Reforma de etapă a Politicii Agricole Comune este discutată la Luxembourg unde miniştrii agriculturii ar trebui să ajungă la un acord ce va fi definitiv aprobat în noiembrie.

Politica Agricolă Comună (PAC), care beneficiază acum de aproape jumătate din bugetul comunitar, a fost stabilită în 2003 pentru o perioadă de zece ani, însă modificări pe parcurs se impun.

Comisia Europeană a propus ca unele refome să fie aduse sistemului de ajutoare pentru fermieri, cotelor de lapte şi mecanismelor de intervenţie pe piaţă.

Ajutoarele pentru fermieri au fost imaginate în 2003 pentru estul Europei la un nivel de 25% faţă de cele primite de un fermier francez, de exemplu.

Cu timpul, unele au crescut şi altele au fost diminuate în ideea de a se ajunge la o cifră comună în 2013.

România care negociază împreună cu celelalte state europene acum la Luxembourg, doreşte o accelerare a creşterii nivelului acestor plăţi la hectar prin posibilitatea ca statului român să-i fie îngăduit să adauge o sumă peste cea deja primită de la Bruxelles.

60 de euro sunt acum plătiţi de Bruxelles la hectar, România ar putea adăuga un plus de până la 40 de euro pentru a ajunge la nivelul plăţilor vestice întrucât, cum subliniază ministrul român al agriculturii Dacian Ciolos, costurile suportate de fermieri sunt aceleaşi în toată Europa.

În fine, plăţile de lapte ar trebui mărite progresiv şi apoi complet eliminate în 2014, România va cere astăzi compensaţii pentru zonele defavorizate de aceste schimbări.

Preşedinţia franceză a UE doreşte să obţină astăzi un acord politic ce va fi definitiv aprobat în noiembrie.

Apoi o nouă reformă a PAC va intra în dezbaterea europenilor, ea priveşte perioada de după 2013 când această politică va fi complet schimbată.

Mihaela Gherghisan